Annons

Breda börslyft i Asien efter uppmuntrande makrosiffror

Asienbörserna stiger i fredagshandeln efter uppmuntrande makrosiffror.

Foto:Noriko Hayashi

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 58,4 i juni jämfört med 55,0 i maj, vilket är det högsta talet sedan april 2010. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn steg till 55,7 i juni jämfört med 54,5 i maj.

Strax efter klockan 06 svensk tid är Hongkongs Hang Seng-index upp 0,9 procent, Shanghai-index över 1 procent och Shenzhens tekniktunga index upp 0,7 procent. 

I Japan är Nikkeiindex upp 0,3 procent. Det sammanvägda inköpschefsindexet för industrin och tjänstesektorn (composite) i Japan noterades till 40,8 i juni, upp från 27,8 föregående månad, enligt definitiva data som sammanställts av Jibun Bank och Markit Economics. 

Sydkoreas Kospiindex är upp 0,6 procent. Australiens S&P/ASX klättrar också 0,6 procent.

Nytt under natten och morgonen

Börserna i New York handlades upp på torsdagen med stöd av statistik som visade att antalet sysselsatta i USA ökade mer än väntat i juni. Reuters rapporterade om en stor ökning av nya virusfall i Florida, vilket gjorde att uppgången mattades av något. Smittspridningen har ökat i 37 av landets 50 stater och ökade med 51.000 nya konstaterade fall av covid-19 på torsdagen.

Bioteknikbolaget Moderna har senarelagt sin fas 3-studie med ett potentiellt coronavirus. Testerna skulle ha inletts kommande vecka men har försenats med ett par veckor. Aktien sjönk 4,9 procent.

Spotify steg nästan 5 procent. Enligt sajten Tech The Lead överväger musikströmningsjätten att börja med videoströmning för att konkurrera med Alphabet-ägda Youtube.

Antalet aktiva olje- och gasriggar i USA minskade med 2 stycken till 263 stycken under veckan som sträckte sig till den 2 juli, enligt veckodata från oljeservicebolaget Baker Hughes. Inom oljesektorn minskade antalet riggar med 3 stycken till 185 stycken.

Det sammanvägda inköpschefsindexet för industrin och tjänstesektorn (composite) i Japan noterades till 40,8 i juni, upp från 27,8 föregående månad. Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 45,0, jämfört med 26,5 föregående månad.

Håll koll på...

PMI i repris
Den som inte fått nog av inköpschefsindex i veckan kan se fram emot svensk tjänste-PMI klockan 08:30. Lite senare samma förmiddag presenteras motsvarande data från Tyskland och Italien. 

Fart i fastigheter?
Två fastighetsbolag rapporterar på fredagen. Först ut är Diös, med sitt stora bestånd i norra Sverige. Vid lunchtid bekänner Sven-Olof Johanssons Fastpartner färg. 

Helgstängt i USA
Den amerikanska självständighetsdagen 4 juli infaller först på lördag. Men även fredagen är en helgdag, som kompensation för bortfallen ledighet, vilket även gör att New York-börsen håller stängt. 

Naboland i fokus
Norsk sysselsättning presenteras klockan 10, och en timme senare får vi norska huspriser. Förra månadens bodata var överraskade stark.

Hela agendan hittar du här. 

Du har väl inte missat: Dokument: Ericssontoppar fick mutlarm redan 2015 

Enligt Ericssons vd Börje Ekholm började inte telekomjätten utreda sin egen bristande regelefterlevnad, som ledde till 10 miljarder i böter, förrän i slutet av 2016. 

Di kan nu avslöja dokument som visar att ytterst känslig informationen fanns bland höga chefer i bolaget nästan två år tidigare.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?