1515

Bred uppgång i semestertunn handel

Stockholmsbörsen var upp vid fredagens stängning. Handeln präglades av bland flera storbolag gick starkt, däribland Volvo vars aktie stärktes efter tecken på fortsatt god utveckling för tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden. 

Svenskt tjänste-PMI sjönk något i juli, men kvarstår på höga nivåer.

Vid stängning noterades Stockholmsbörsens OMXS30-index för en uppgång om 0,9 procent, vid nivån 1.612. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 6,4 miljarder kronor.

Semestertider i stora delar av Europa innebar alltså låg omsättning men det hindrade inte börserna i Frankfurt, Paris och London som var upp mellan 0,4 till 1 procent. 

Svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 59,1 i juli från oreviderade 59,8 föregående månad, något Silf/Swedbank dock kallar en "expansiv nivå".  Motsvarande statistik från Japan, Kina, Tyskland, Frankrike och Italien visade också mindre nedgångar.

Den amerikanska arbetsmarknadens utveckling i juli var ungefär som väntad i breda drag medan ökning i antalet sysselsatta personer utanför jordbrukssektorn blev lägre än analytikernas snittprognos.

Volvo stärktes 1,6 procent i spåren av färska data från ACT Research som visar att den totala orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika ökade med 180 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. Siffran var rekordhög för en enskild månad.

Uppgångar på 0,6-1,3 procent noterades också för andra bolag inom verkstadssektorn som Atlas Copco, SKF och ABB. Många verkstadsaktier hade det tufft på torsdagen.

På råvarumarknaden steg priset på zink och koppar och Boliden var upp 1,2 procent. Inom råvarurelaterat var SSAB upp nästan 2 procent. 

Aktien i Leo Vegas var upp 0,7 procent, vilket var en smärre återhämtning från nedgångar tidigare i veckan efter en svag start på det tredje kvartalet. På fredagen kom stöd från bolagets styrelseordförande Mårten Forste som köpt 10.000 aktier i mobilbettingbolaget. 

Vd för G5 Entertainment, Vlad Suglobov, gick i motsatt riktning och sålde aktier för närmare 10 miljoner kronor i G5. Den aktien tappade drygt 1,6 procent.

Investmentbolagen har fått många nya ägare under 2018, uppmärksammade Dagens Industri i fredagens tidning. Och det verkar finns fler köpare. Kinnevik var upp 1,9 procent, Latour steg 1,5 och Bure avancerade 2,3 procent.  

Massa- och pappersbolaget Stora Enso stärktes omkring 2,8 procent efter att det sydafrikanska bolaget Mondi rapporterat över förväntan, vilket gav stöd för uppgångar i en rad europeiska förpackningsbolag.

Bland mindre bolag steg Moberg Pharma 8,2 procent efter en rekommendationshöjning från Pareto Securities.

Tungoljeproducenten Black Pearl ökade produktionen i det andra kvartalet och justerade upp prognosen för helåret. Beskedet belönades med en uppgång om 2,3 procent.

Fingerprint Cards avancerade 2,4 procent och har därmed stigit med över 24 procent på en månad. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?