1515

Breas Medical växer med ny kinesisk ägare

MÖLNLYCKE. Den kinesiska medicinjätten Fosun Pharma är på uppköpsstråt och det första nordiska bolaget man går in i är Breas Medical i Mölnlycke som tillverkar respiratorer för hemmabruk.

NY LUFT. Fosun Pharma köper life science-företaget Breas Medical i Mölnlycke. Ulf Jönsson, vd för Breas Medical, Damian deGoa, vd för PBM Capital Group och Richard Zhao, chef för Fosun Pharmas medicinteknik, gläds åt affären.
NY LUFT. Fosun Pharma köper life science-företaget Breas Medical i Mölnlycke. Ulf Jönsson, vd för Breas Medical, Damian deGoa, vd för PBM Capital Group och Richard Zhao, chef för Fosun Pharmas medicinteknik, gläds åt affären.

Fosun Pharma köper 80 procent för över 800 miljoner kronor och ser stora tillväxtmöjligheter i smoggens och rökarnas Kina.

Som Di tidigare skrivit om finns det ett växande kinesiskt intresse för svensk life science, hälsoforskning. Fosun Pharma, som ingår i storkoncernen Fosun International med verksamheter inom en rad områden från fastigheter och stålindustri till hälsa och medicin, fick upp ögonen för Breas Medical förra året.

"Vi tror på en stor efterfrågan på Breas produkter i Kina där vi har stora problem med luftföroreningar, rökning och en åldrande befolkning", säger Richard Zhao, chef för medicinteknik på Fosun Pharma.

Förra veckan var han i Mölnlycke utanför Göteborg och signerade affären för 90 miljoner dollar, motsvarande närmare 800 Mkr, som innebär att Fosun Pharma tar över kontrollen från det amerikanska riskkapitalbolaget PBM Capital som dock stannar kvar som minoritetsägare.

"Fosun kontaktade oss och vi kom fram till att sälja för att kunna satsa resurser på våra andra investeringar, men vi tror starkt på Breas och vill vara kvar som partners", säger Damian deGoa, vd för PBM Capital.

Breas Medical startade som ett innovationsföretag 1991 och fick amerikanska ägare 2002. I dag har det omkring 150 anställda och omsatte förra året 51 miljoner dollar, motsvarande drygt 450 Mkr. Utveckling och tillverkning sker framför allt i Mölnlycke men även i USA och Storbritannien.

Vd:n och grundaren Ulf Jönsson ser bara fördelar med kinesernas övertagande.

"Det känns som om de har en långsiktighet och med deras kunskap om den kinesiska marknaden ihop med deras finansiella muskler har vi fantastiska möjligheter att växa i Kina. Jag drar gärna en parallell till hur Volvo har fått utvecklas under Geely", säger han.

Han tycker också att den kinesiska synen att driva företag passar Breas entreprenörsanda mer än när man under några år ingick i det amerikanska storbolaget GE Healthcare.

Fosun Pharma har planer både på att växa på hemmaplan och att expandera utomlands. Förra året skrev man avtal om att köpa en majoritetspost av det indiska läkemedelsbolaget Gland Pharma.

I Kina är Fosun Pharma bland de ledande inom hälsosektorn med forskning och utveckling, tillverkning och distribution av läkemedel och medicinteknik. Bolaget grundades 1994 och är listat på börserna i Shanghai och Hongkong. 2015 var omsättningen 12,6 miljarder kinesiska yuan, cirka 16 miljarder kronor.

"Fosun är bland de mest erfarna kinesiska företag som förvärvar utomlands. De köper inte för att nedmontera utanför för att utveckla företagen", säger Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare.

Kinas regering stramade i slutet på förra året åt reglerna för kapitalutförsel, men enligt Fosun har man inte stött på problem med att göra transaktioner.

"Det är säkert lättare för dem som är ett betrott bolag och dessutom satsar inom en för Kina prioriterad sektor", säger Frédéric Cho.


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?