1515

Bråttom med ”kärleksgåvan” – snart stänger fönstret för pensionsrokad

Jämna ut pensionsskillnaderna genom att skänka premiepensionen till din partner.
I fjol utnyttjade drygt 14.000 personer den möjligheten. I år stängs fönstret för pensionsrokaden om drygt en vecka.

Foto:CHRISTINE OLSSON / TT

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från PA ConsultingAnnons

Innovation avgörande för att accelerera omställningen till en mer hållbar värld

Maria Dickson och Agnes Lundin, konsulter inom finanssektorn på PA Consulting.
Maria Dickson och Agnes Lundin, konsulter inom finanssektorn på PA Consulting.

Finanssektorn har en stor påverkan på vår värld och att tänka hållbart är numera ett måste i branschen. Några som vill ta utvecklingen ett steg längre är PA Consulting (PA) som på flera sätt arbetar för att hitta nya innovativa lösningar med fokus på de 17 globala målen för en hållbar utveckling inom finansbranschen. 

Att skapa fonder med inriktning på hållbar energi, som vatten, sol och vind har länge varit i fokus. Men för att finanssektorn ska bidra till en hållbar värld på riktigt krävs mer än att sluta investera i fossila bränslen och investera grönt. 

– Utöver att åtgärda de klimatskador som redan skett måste vi flytta fokus till att skapa en regenerativ ekonomi och ett samhälle där alla kan trivas, säger Maria Dickson, konsult inom finanssektorn med fokus på hållbarhet och transformation på PA.

Innovationer i fokus

Ett exempel på innovation kopplat till de globala hållbarhetsmålen är Sidas arbete med nätverket SISD (Swedish Investors for Sustainable Development) , där PA bidrar genom att facilitera innovationsprocessen. SISD-nätverket strävar efter att identifiera nya lösningar som stödjer de 17 globala målen för en hållbar utveckling, däribland; ingen fattigdom, ingen hunger och rent vatten för alla. PA:s bidrag till arbetet i SISD sker inom ramen för det innovations- och partnerskapslabb som PA varit med och hjälpt Sida bygga upp sedan 2019. 

– Att investera i utvecklingsländer kan göra stor skillnad både för invånarnas och ländernas ekonomi i stort. Det finns en stor potential i de här länderna och med ”rätt” kapital kan man bidra till en positiv utveckling. Det kan exempelvis ske genom lösningar som sociala obligationer. I längden har dessa obligationer och fonder potentialen att kunna leverera en lika god avkastning som de med fokus på hållbar energi hittills gett. Men det krävs nya kanaler och verktyg för att koppla samman alla aktörer som behöver samarbeta, säger Agnes Lundin, konsult på PA med ansvar för uppdraget på Sida. 

Vid framtagandet av olika innovativa lösningar krävs även god förståelse för finanssektorns olika regelverk.

– Inom bank och finans finns en stor potential att göra skillnad men det är samtidigt en sektor som är hårt reglerad. För att kunna använda innovativa lösningar behövs god kunskap om de krav som ställs på finanssektorns aktörer, avslutar Maria Dickson.

Om PA Consulting 

PA Consulting i Sverige är en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Managementkonsultföretagets kompetens sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA Consulting sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige. För mer information besök: www.paconsulting.com

 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?