1515
Annons

Brasseriegruppen får servera alkohol igen

De tio krogarna i koncernen Brasseriegruppen som förlorade sitt alkoholtillstånd under gårdagen får nu servera alkohol igen, rapporterar Expressen.

Foto:Marcus Ericsson/TT

Under onsdagen beslutade det politiskt sammansatta tillståndsutskottet i socialnämnden att dra in alkoholtillstånden för tio av Brasserigruppens krogar med omedelbar verkan. Nu står det klart att Förvaltningsrätten upphävt beslutet, enligt vad Expressen rapporterar på torsdagen.

”Förvaltningsrätten förordnar att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla”, står det i beslutet.

Anledningen till att alkoholtillstånden drogs in under gårdagen ska ha varit misskötsel, och att koncernen fått flertalet varningar från tjänstemän och politiker. De restauranger som berördes av det dygnslånga alkoholstoppet var East, Gastrotek Zink, Il Tempo, Pas D'art, Prinsen, Ricordi, Trattorian, Orangeriet, Pontonen, Villa Godthem.

”Vi lägger nu all kraft på att räta ut de missförstånd som ligger till grund för tillståndsenhetens beslut”, säger krogkoncernens vd Filip Güven till tidningen.


Fulle rulle på superrallyt

I Böda på norra Öland säger en kvinna:

”Man undrar ju vad som försiggår där nere… jag skulle inte våga mig dit.”

Det som gör henne både förskräckt och nyfiken är Super Rally på Lundegårds camping lite längre söderut. Efter två års uppehåll är den stora mc-träffen tillbaka.

Festivalen Super Rally med enbart Harley Davidson-motorcyklar gjorde comeback på Öland efter två års uppehåll. Tre av besökarna var Marika Riikonen, Hanna Koppanen och Jutta Tiilikainen, som har tagit sig dit från Finland.
Festivalen Super Rally med enbart Harley Davidson-motorcyklar gjorde comeback på Öland efter två års uppehåll. Tre av besökarna var Marika Riikonen, Hanna Koppanen och Jutta Tiilikainen, som har tagit sig dit från Finland.Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Det öronbedövande ljudet från motorerna på tunga motorcyklar hörs på långt avstånd. Här samlas 11 000 besökare och köerna är långa för att rulla in på campingen. Bara den som åker på en Harley Davidson är välkommen, alla andra får promenera in. 

Här handlar det om att träffa gamla och nya vänner från hela Europa. Det är stoj och skratt och rop, tuffa kläder och motorcyklar i långa rader. På kvällarna är det konserter, men medelåldern är högre än på en vanlig musikfestival. Det dricks dock lika mycket, men Ölandspolisen kallar det ändå för en välordnad och lugn tillställning. 

Mc-miljön är mansdominerad men jag hittar flera hojåkande kvinnor i folkmyllret.

Norskan Nina Stuperud, med tatueringar upp till halsen har kört motorcykel i över 30 år. För henne är Super Rally en stor familjeträff.

Svenskan Helen Malmqvist lägger skulden på sitt ex som introducerade henne till amerikanska motorcyklar. Hon är medlem i klubben Devil dolls där elva tjejer träffas för utflykter och middagar.

Tre vänner från Finland har rest från Helsingfors, inte utan missöden. Det första som hände var att Jutta Tiilikainen, webbdesigner, fick sladd i vattenpöl och bröt sitt ena stöd.

”Man kan inte stå och vänta på att någon annan ska komma och rädda dig. Det måste du fixa själv”, säger hon.

Resan blev lång och jobbigare än väntat men de kom fram alla tre, trötta och törstiga.

”Att köpa en motorcykel är att köpa ett problem”, säger egenföretagaren Hanna Koppanen. 

”Du behöver inte vara macho för att vara mc-åkare, titta på Marika, hon är extremt feminin, medan jag är tuffingen av oss tre.”

Marika Riikonen, som också driver eget företag, nickar instämmande och ler. Hon är ganska ny i klubben. Det som lockar henne är den meditativa känslan som infinner sig på motorcykeln. 

”Du stänger av din hjärna när du kör. Och känner frihet.”

Visst blir det en del flirtande på en sådan här träff, men det är vänskap och motorcyklar som är det viktigaste. 

”Det är en värld för män, men det är coolt att tillhöra den med”, säger Hanna på väg till sin kvällsöl före läggdags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?