1515

"Brasiliens Trump" sätter fart på börsen

Brasiliens börs och valuta stiger sedan ”Brasiliens Trump” – den populistiske högerpolitikern Jair Bolsonaro – utökat sin ledning inför söndagens presidentval. 

Investerarna hoppas på honom trots hans beröm för militärdiktaturer och motstånd mot marknadsinriktade reformer.

TT
TTFoto:Investerarna hoppas på Jair Bolsonaro trots att han gjort motstånd mot marknadsinriktade reformer.

Aktiebörsen i São Paulo har den här veckan fram till fredagen lyft med nära 4 procent. Realen har samtidigt stärkts med ungefär lika mycket mot dollarn.

Anledningen är att marknaden har börjat hoppas på att vänsterkandidaten Fernando Haddad, som för en vecka sedan såg som en vinnare, ska förlora i presidentvalet. 

Fernando Haddad representerar arbetarpartiet PT som har innehaft presidentposten i 13 år av de senaste 15 åren.

Den expansiva ekonomiska politiken under denna period fram till 2016 anses vara orsaken till Brasiliens nuvarande djupa kris.

I den senaste mätningen av det erkända opinionsinstitutet Datafohla har Jair Bolsonaro utökat sin ledning till 39 procent, medan Fernando Haddad bara får 25 procent. Står sig dessa siffror så blir det en andra valomgång mellan dessa två kandidater eftersom ingen når 50 procent.

Mätningar gällande en andra valomgång den 28 oktober pekar dock mot ett dött lopp, enligt Datafohla.

Det betyder inte att marknaden är säker på att kongressledamoten Jair Bolsonaro skulle bli en ideal president. Hans kontroversiella uttalanden i kampanjen placerar honom knappast bland de marknadsvänliga politikerna.

Men investerarna verkar resonera att vem som helst är bättre än ännu en president från arbetarpartiet PT, som även förknippas med en omfattande korruption.

LÄS MER: Vänstersväng för Brasilien när Haddad väntas besegra högerextremist

Jair Bolsonaro har motsatt sig de marknadsinriktade reformer som den sittande presidenten Michel Temer har drivit igenom. Han har även varit motståndare till den privatisering av statliga bolag som presidenten har inlett, liksom till åtstramningsåtgärder i statsfinanserna.

Den tidigare arméofficern Jair Bolsonaro har också stått för rader av kontroversiella uttalanden. Han har till exempel hyllat militärdiktaturen som styrde Brasilien från 1965 till 1984. Han har sagt att vissa politiska motståndare borde mördas. Immigranter har han betecknat som ”avskum.”

Jair Bolsonaro har dock i möten med brasilianska företagsledare och investerare indikerat att hans populistiska framtoning är ett spel för att locka stora väljargrupper.

Hans lilla parti PSL har bara en handfull ledamöter i kongressen. Han skulle därför som president behöva stöd från de stora mitten-högerpartierna PMBD och PSDB.

”Detta skulle kunna modifiera hans agenda till en mer marknadsvänlig ekonomisk politik. Hans ekonomiska rådgivare är medvetna om behovet av att fortsätta sanera de svaga statsfinanserna”, säger en politisk bedömare.

Häromdagen fick Jair Bolsonaro stöd av kongressens mäktiga lantbrukslobby FPA som har en tredjedel respektive 25 procent i deputeradekammaren och senaten.

”Vi vill undvika att kandidater som är förknippade med korruption och försämring av Brasiliens ekonomiska kris återvänder till makten”, sa lobbyn i ett uttalande.

PT:s kandidat Fernando Haddad har under sin kampanj förordat ett slut på marknadsvänliga reformer och nedskärningar av statsutgifterna. Istället ska stora statliga investeringar få fart på ekonomin, enligt honom.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?