”Brasiliens Trump” insvuren som president

Den 63-årige högernationalisten Jair Bolsonaro har vid en ceremoni i parlamentet i huvudstaden Brasilia svurits in som Brasiliens president.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro.Foto:Silvia Izquierdo

Han har kallats hjälte av sina anhängare och beskrivits som farlig av sina motståndare. På nyårsdagen svors den 63-årige högernationallisten Jair Bolsonaro in som Brasiliens president.

Den tidigare fallskärmsjägaren lovade vid en ceremoni i parlamentet i huvudstaden Brasilia att upprätthålla Brasiliens konstitution. Nu inleder han sin fyra år långa mandatperiod med ett massivt säkerhetspådrag kring installationsfestligheterna.

Jair Bolsonaro tillträder med skyhöga förtroendesiffror och med en förhoppning om att utföra det han lovade under sin valrörelse – att ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen och den omfattade brottsligheten i Sydamerikas största ekonomi.

Med bakgrund som militär och politiker gjorde Jair Bolsonaro sig känd som en frispråkig presidentkandidat som öppet hyllade militärdiktaturen i landet mellan sextio- och åttiotalet.

Han är ett hot mot demokratin, enligt den nyblivne presidentens motståndare. Något Bolsonaro själv slår ifrån sig.

Vad vi behöver är en regering med auktoritet utan att det blir auktoritärt, sade han i en intervju i oktober.

Han har även aviserat ett dekret om att lätta på landets vapenlagar, med målet att "goda" människor ska kunna skipa rättvisa på egen hand. Ett scenario enligt Bolsonaro kan vara om en lastbilschaufför som själv är beväpnad blir rånad. Då ska chauffören kunna döda rånaren och själv gå fri.

Det skulle absolut minska våldet i Brasilien, sade Bolsonaro dagen efter att han valdes.

Våldet har även drabbat Jair Bolsonaro själv. I september i år knivhöggs han i samband med sin presidentkampanj och fick genomgå en akut bukoperation för att hans liv skulle räddas.

Händelsen gav honom smeknamnet "hjälten" bland anhängare i Brasilien.

När det gäller andra frågor har Bolsonaro inte varit lika tydlig med var han står och han har med åren bytt inriktning och parti flera gånger. Exempelvis gick han från att ha haft en protektionistisk hållning till landets ekonomi till att utse frihandelsförespråkaren Paulo Guedes som sin blivande finansminister.

Både under valrörelsen och tidigare i sin karriär har Bolsonaro gjort en lång rad kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska uttalanden. Hans hårda retorik mot medier har gjort att han jämförts med USA:s president Donald Trump, som han beundrar.

När Jair Bolsonaro svors in på nyårsdagen närvarade flera utländska politiker och statsöverhuvuden, bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Bolsonaro har tidigare sagt att han ämnar att lämna FN:s migrationspakt. Han sägs också överväga att lämna Parisavtalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?