1515

Brasiliens president vill gå med i Opec

Brasiliens president, Jair Bolsonaro, vill att landet går med i oljekartellen Opec, sade han på onsdagen under sitt deltagande vid en investerarkonferens i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, enligt Reuters.

Jair Bolsonaro kommer konsultera med sina finans- och energiministrar för att undersöka möjligheterna och för att försäkra sig om att saken blir verklighet om så skulle beslutas, sade han.

”Personligen skulle jag verkligen kunna tänka mig att Brasilien ansluter till Opec”, sade presidenten enligt nyhetsbyrån.

För närvarande uppskattas Brasiliens bevisade utvinningsbara oljereserver till 13 miljarder fat, enligt både Opec och amerikanska energimyndigheten EIA. Med det kvalar landets uppmätta reserv in på plats 15 i världen. Störst oljereserv har det nordliga grannlandet Venezuela med 303 miljarder fat, jämte Saudiarabien med strax under 300 miljarder fat.

Sydamerikanska Ecuador aviserade nyligen att landet lämnar Opec under 2020 för att inte förhindras att producera olja i syfte att pressa upp priser enligt kartellens bestämmelser. Det är andra gången Ecuador lämnar Opec, som varit medlem i oljekartellen 1970-1992. Landet gick med igen 2007. Även Qatar, som har världens sextonde största reserv och som hamnat i onåd hos flera av grannländerna i Mellanöstern, har aviserat att man lämnar alliansen för att fokusera på naturgasproduktion.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?