Annons

Brasiliens president överlevde ödesdiger omröstning

Brasiliens president Michel Temer överlevde en omröstning om riksrätt på onsdagen. Men frågeteckningen kring hans ekonomiska reformer kvarstår.

Bild:AP

Den brasilianske presidenten Michel Temer lyckades undgå samma öde som sin föregångare Dilma Rousseff natten till torsdagen svensk tid.

Med en majoritet i kongressen bakom sig undvek han att stängas av från sin post och ställas inför riksrätt efter att landets riksåklagare åtalat honom för att ha tagit emot mutor från köttproducenten JBS SA.

Michel Temers reformagenda har hamnat i skuggan av osäkerheten kring hans egen politiska framtid sedan maj. Nu skiftar fokus till hur han ska lyckas med löftet att radera ut Brasiliens budgetunderskott.

Nyckeln är en pensionsreform som regeringen hoppas kunna ha klar till oktober enligt källor till Reuters. Men andra som nyhetsbyrån talat med är skeptiska till att det kommer att vara möjligt att genomföra några genomgripande reformer då det stundar nya val i Brasilien redan nästa år.

Nästa steg skulle vara en skattereform men enligt Reuters källor vill regeringen sondera terrängen för förändringar i pensionssystemet innan den går vidare med andra ekonomiska frågor.

Riksåklagaren väntas rikta ytterligare två utredningar mot president Temer men den tydliga marginalen i onsdagens omröstning indikerar att presidenten kommer att överleva dem enligt analytiker som brittiska Financial Times talat med.

Det betyder dock inte Michel Temer har oändligt med politiskt kapital för att driva igenom sin ekonomiska agenda.

"Det här är inte en garanti att han kommer att få ett liknande resultat i de kommande omröstningarna och det inkluderar pensionsreformen", säger Ricardo Sennes, vd för konsultbolaget Prospectiva i Sao Paolo, till Financial Times.

Målet är att minska det primära budgetunderskottet till drygt motsvarande 395 miljarder kronor. Men i juni har det ackumulerade budgetunderskottet för de senaste 12 månaderna stigit till motsvarande knappt 475 miljarder kronor eller drygt 2,6 procent av BNP.

Samtidigt kämpar presidenten med svaga opinionssiffror. I en nyligen publicerad mätning från CNI-Ibope gav bara 5 procent av de tillfrågade regeringen ett gott betyg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?