1515
Annons

Brasilien stoppar kinesiska vaccinförsök efter ”allvarlig skadlig händelse”

Brasilien stoppar försök med vaccin från det kinesiska läkemedelsföretaget Sinovac Biotech, som tidigare stått i centrum för en politisk strid i kampen mot coronaviruset.

Foto:Eraldo Peres

Uppgifterna kommer mindre än ett dygn efter att läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech meddelade att ett vaccin de utvecklat gemensamt var 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 i pågående fas 3-studier.

Den brasilianska hälsomyndigheten Anvisa uppger att de stoppar försöken med det kinesiska vaccinet efter en ”allvarlig skadlig händelse” under försöken.

Det är inte fastställt vad som inträffat eller om det har direkt med vaccinet att göra. Sinovac säger i ett uttalande att man är förvissad om att deras produkt är säker och att olyckan inte kan kopplas till försöken.

Vaccinet har sedan tidigare dragits in i en politisk maktkamp. Brasiliens tidigare hälsominister Nelson Teich aviserade att landet skulle köpa 46 miljoner doser. Då grep president Jair Bolsonaro in och sade att det brasilianska folket ”inte ska vara någons försökskanin”. Sedan dess har hälsoministern sagt upp sig.

Bolsonaro, som har kallat vaccinet ”João Dorias kinesiska vaccin”, vill hellre köpa in det vaccin Astra Zeneca utvecklar tillsammans med Oxford University.

Denne João Doria, som politiskt står långt från presidenten, är guvernör i São Paulo och tror på Sinovacs vaccin. Han hade tidigare under måndagen beställt 120.000 doser för leverans redan i slutet av november.


Analytikern: ”Tele2 har spelat ut sin roll i Kinneviks portfölj”

Paretos analytiker Stefan Wård om Kinneviks storförsäljning av Tele2-aktier.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?