1515
Annons

Brasilien passerar 120.000 avlidna: ”Inte passerat kulmen”

Drygt ett halvår har förflutit sedan Brasilien registrerade sitt första fall av covid-19. Nu blir landet det andra i världen som passerar 120 000 avlidna – och krisen ser inte ut att ha någon ände i sikte.

”Brasilien har ännu inte passerat kulmen”, säger Christovam Barcellos, forskare vid landets folkhälsoinstitut Fiocruz.

Foto:Silvia Izquierdo

Bland landets 212 miljoner invånare hade på lördagen 120 262 dödsfall till följd av coronaviruset registrerats och över 3,8 miljoner smittade konstaterats, enligt landets hälsodepartement.

Endast USA, med över 182 000 avlidna, har fler döda och smittade sett till absoluta tal.

Till skillnad från Europa och Asien, där smittspridningen slog till snabbt och sedan sjönk, har virusutbrottet i Brasilien rört sig långsammare, men stadigt.

”Brasilien är unikt i världen. Sen starten av pandemin har dess kurva skiljt sig från andra länders. Den har rört sig mycket långsammare”, säger Christovam Barcellos, forskare vid landets folkhälsoinstitut Fiocruz.

Smittspridningen har nu stabiliserats på en väldigt farlig nivå, enligt Barcellos: nästan 1 000 avlidna och 40 000 nya smittade per dag.

”Och Brasilien har ännu inte passerat kulmen”, säger han.

Sjukdomen har spridit sig till inre delar av landet och till svagare grupper i samhället. Fattiga invånare i överfulla slumområden har drabbats särskilt hårt, liksom grupper ur ursprungsbefolkningen i Amazonas regnskog.

Landets president Jair Bolsonaro har återkommande bagatelliserat virushotet och har kritiserat lokala guvernörer och borgmästare som har infört restriktioner och nedstängningar för att stävja spridningen. Den ekonomiska skadan som restriktionerna medför är värre än sjukdomen, anser presidenten.

Bolsonaro insjuknade själv i covid-19 i juli och fick hålla sig borta från offentligheten i några veckor. Men insjuknandet verkar inte ha lett till att presidenten ändrat ståndpunkt.


Shanghai släpper ut fyra miljoner människor

Foto:Chen Si

Kina lättar på restriktionerna i jättestaden Shanghai och släpper ut ytterligare fyra miljoner människor.

Det innebär att närmare hälften av stadens 25 miljoner invånare nu tillåts lämna sina hem.

Många kommer inte att få lämna sina kvarter, och det är fortsatt stopp för stora folksamlingar.

Men det rör sig ändå om en rejäl lättnad för de omkring 4 miljoner invånarna som bor i de aktuella stadsdelarna, som fått statusen förändrad från ”stängd” till ”kontrollerad”.

Spridningen av coronaviruset, vars omikronvariant lett till hundratusentals smittade, bedöms nämligen vara under kontroll i stadsdelarna.

Den 28 mars fick utbrottet staden att stänga ned, och de som testat positivt men varit symptomfria har skickats till karantäncenter som snabbt ställts i ordning i bland annat mässhallar. I och med de första lättnaderna förra veckan får nu ungefär hälften av stadens totalt 25 miljoner invånare lämna hemmet.

Nedstängningen har lett till en global oro för hur världsekonomin ska drabbas. Vissa experter har till och med beskrivit den som ett större finansiellt hot än Ukrainakriget.

”När kinesiska ekonomin nyser, så får den globala leveranskedjan en förkylning”, skrev franska investmentbolaget Natixis nyligen i en kommentar.

I Shanghai har kritiken växt mot de hårda restriktionerna, och klagomål har luftats på sociala medier i landet om matbrist och svårigheten att få tillgång till sjukvård som inte är covidrelaterad. Men Kina och president Xi Jinping håller fast vid den nolltolerans mot covid-19 som man har haft sedan pandemins start.

Antalet döda i utbrottet i Shanghai har stigit till 17. Senaste dygnet har 18 000 nya fall registrerats, de allra flesta utan symptom. I det senaste utbrottet har 400 000 smittofall rapporterats in i staden. Det första dödsfallet kom i måndags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?