Brasilien: Nye presidenten utreds för fusk

Brasiliens president Michel Temer, som tog vid när Dilma Rousseff avsattes från posten, anklagas för fusk med olagliga kampanjbidrag.

Brasiliens president Michel Temer med sin företrädare Dilma Rouseff, som avsattes i augusti.
Brasiliens president Michel Temer med sin företrädare Dilma Rouseff, som avsattes i augusti.Bild:Eraldo Peres

En domare i Brasiliens högsta domstol har gett klartecken för en inledande granskning av anklagelserna. De har uppkommit i utredningen av en stor korruptionsskandal som kretsar kring den statliga oljejätten Petrobras.

Om den inledande granskningen ger stöd för det, kan åklagare fatta beslut om en formell brottsutredning mot Temer.

Enligt Sérgio Machado, tidigare chef för Petrobras dotterbolag Transpetro, ska Temer 2012 ha sökt donationer från Transpetro till stöd för en borgmästarkandidat i São Paulo. Flera framträdande partikamrater till Michel Temer — och till Dilma Rousseff — pekas ut i samma härva, som går ut på att ledande politiker fyllt både sina egna och sina partiers kassakistor genom otillåtna bidrag.

Dilma Rousseff avsattes genom en riksrättsomröstning i senaten som handlade om hanteringen av statens budget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?