1515

Brasilien: Lula och Rousseff anklagas för miljardförskingring

Den tidigare brasilianska presidenten Luiz Inácio Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff anklagas formellt för förskingring i miljardklassen.

Luiz Inácio Lula da Silva anklagas för förskingring.
Luiz Inácio Lula da Silva anklagas för förskingring.Bild:Tt

Lula och Rousseff anklagas av Brasiliens överåklagare för att tillsammans med partikollegor ha bildat en kriminell organisation. Anklagelserna är de senaste i raden i Brasiliens spirande korruptionsskandal.

Överåklagaren, Rodrigo Janot, påstår att åtta medlemmar av Arbetarpartiet, inklusive Lula och Rousseff, begått en rad brott, som kartellbildning, korruption och penningtvätt, med koppling till det statligt ägda oljebolaget Petrobras.

Det är de första formella brottsanklagelserna som riktats mot Rousseff, som stängdes av 2016 efter misstankar om att hon brutit mot budgetlagarna. I det 230 sidor stora dokumentet som lämnats in till Högsta domstolen anklagas Lula för att leda organisationen.

Lulas advokat säger att lagen missbrukas för att döma den tidigare presidenten. Tidigare i år meddelade Lula att han ämnar ställa upp i presidentvalet nästa år och enligt opinionsmätningarna ligger han bäst till av alla kandidater. Men hans planer på politisk comeback är nu alltså hotade.

En företrädare för Rousseff säger att åklagarmyndigheten inte presenterat några bevis för brottsanklagelserna och uppmanar Högsta domstolen att garantera rätten till att försvara sig mot dem.

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen av korruptionshärvan dess namn — Operação lava jato (Operation biltvätt).

Förutom den forna presidenten Dilma Rousseff, och hennes föregångare, Luiz Inácio Lula da Silva, har ett stort antal personer varit under utredning. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014.

I centrum för härvan står byggbolaget Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år betalade företaget omkring 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 32 miljarder kronor, i mutor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?