Annons

Brasilien: Lula och Rousseff anklagas för miljardförskingring

Den tidigare brasilianska presidenten Luiz Inácio Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff anklagas formellt för förskingring i miljardklassen.

Luiz Inácio Lula da Silva anklagas för förskingring.
Luiz Inácio Lula da Silva anklagas för förskingring.Bild:Tt

Lula och Rousseff anklagas av Brasiliens överåklagare för att tillsammans med partikollegor ha bildat en kriminell organisation. Anklagelserna är de senaste i raden i Brasiliens spirande korruptionsskandal.

Överåklagaren, Rodrigo Janot, påstår att åtta medlemmar av Arbetarpartiet, inklusive Lula och Rousseff, begått en rad brott, som kartellbildning, korruption och penningtvätt, med koppling till det statligt ägda oljebolaget Petrobras.

Det är de första formella brottsanklagelserna som riktats mot Rousseff, som stängdes av 2016 efter misstankar om att hon brutit mot budgetlagarna. I det 230 sidor stora dokumentet som lämnats in till Högsta domstolen anklagas Lula för att leda organisationen.

Lulas advokat säger att lagen missbrukas för att döma den tidigare presidenten. Tidigare i år meddelade Lula att han ämnar ställa upp i presidentvalet nästa år och enligt opinionsmätningarna ligger han bäst till av alla kandidater. Men hans planer på politisk comeback är nu alltså hotade.

En företrädare för Rousseff säger att åklagarmyndigheten inte presenterat några bevis för brottsanklagelserna och uppmanar Högsta domstolen att garantera rätten till att försvara sig mot dem.

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen av korruptionshärvan dess namn — Operação lava jato (Operation biltvätt).

Förutom den forna presidenten Dilma Rousseff, och hennes föregångare, Luiz Inácio Lula da Silva, har ett stort antal personer varit under utredning. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014.

I centrum för härvan står byggbolaget Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år betalade företaget omkring 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 32 miljarder kronor, i mutor.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?