Brasan hetast i höstmörkret

Att ha en levande eld i hemmet är inte bara en fråga om stämning. Förutom att höja värdet på bostaden är det också ett sätt att sänka elräkningen.

EFFEKTIVT. En vattenmantlad kamin hjälper effektivt till med uppvärmningen av bostaden. Men trots det kan den smälta in med den övriga inredningen, som den här kaminen från tyska Brunner.
EFFEKTIVT. En vattenmantlad kamin hjälper effektivt till med uppvärmningen av bostaden. Men trots det kan den smälta in med den övriga inredningen, som den här kaminen från tyska Brunner.Bild:Brunner

Människan och hennes förfäder har byggt eldstäder i hundratusentals år. Genom historien har den skänkt oss värme, ljus och möjlighet att laga mat. Men när de centrala värmesystemen byggdes i städerna vid slutet av första världskriget minskade behovet av en levande eld i anslutning till hemmet. En symbolisk betydelse i form av gemenskap och andlighet har dock bestått.

”Människan vill ha kvar en samlingsplats där familj och vänner kan umgås. Från vårt arv har vi med oss en fascination för elden, att sitta framför den får oss att börja fundera och tänka”, säger Johan Walther, vd på JP Walther som representerar flera internationella återförsäljare av eldstäder i Sverige.

Eldstäder har därför länge varit en het inredningsdetalj. Mäklarbyrån Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport från augusti visar att många svenskar i dag drömmer om en levande eld i bostaden. Enligt kartläggningen är en röd stuga i skogen med vita knutar och öppen spis ett drömhem för 13 procent, medan 10 procent önskade en sekelskifteslägenhet med stuckatur och kakelugn.

För inredningsarkitekter är önskemål om eldstäder vanligt förekommande både vid nybyggen och renovationer. Och det finns flera anledningar till varför eldstaden är populär.

”Dels förhöjer den livskvalitén när det sprakar och låter, men inte minst höjs också värdet på bostaden”, säger Jacob Sahlqvist, marknadschef på White arkitekter och ordförande för Sveriges Arkitekter.

Det senare bekräftas av en undersökning från 2015 av Fastighetsmäklar-förbundet. Den visade att en eldstad kan höja värdet på en bostad med mellan en och fem procent i de södra delarna av landet, medan ökningen kunde gå ända upp till tio procent i de norra delarna av Sverige.

På senare tid har större och mer bastanta kaminer ökat i intresse på marknaden, som en ny trend inom trenden.

”I många år var det små kaminer som gällde. Nu ser vi hur tyngre eldstäder i råa material som täljsten verkar ta över”, säger Johan Walther.

”Större eldstäder fungerar mer som möbler, som kunden själv designar efter personliga önskemål. De avger en långsammare och mjukare värme som kan upplevas behagligare”, fortsätter han.

Inredningsarkitekten Jacob Sahlqvist är inne på samma linje.

”Det finns fortfarande de som vill ha de där mindre kaminerna i glas. Men i mitt tycke är de tråkiga och ser ut lite som akvarium”, säger han.

Beroende på modell varierar prislappen kraftigt. En eldstad kan kosta allt från 10.000 till 400.000 kronor, inklusive frakt och installation. Men investeringen kan också löna sig i form av billigare elräkningar – så kallade vattenmantlande kaminer klarar nämligen av att tillvarata upp till 70 procent av sin egen energi. Genom att kopplas till hemmets befintliga värmesystem kan den hjälpa till med uppvärmningen av till exempel golv, element och vatten.

”Många fastigheter kostar mellan tre till fem miljoner kronor. Då är ett köp av en bra eldstad en försvinnande liten investering”, säger Johan Walther.

Regler om utsläpp till omgivningen finns i Boverkets byggregler. För kaminer finns krav om maximala utsläpp av koloxid. Men dessa regler gäller inte för öppna spisar eller kakelugnar som främst är avsedda för trivseleldning.

”Branschen tar ett bra ansvar i miljöfrågorna. Dels på grund av beslut på politisk nivå men också eftersom kunderna efterfrågar det i allt större utsträckning”, säger Johan Walther.

Nybyggen har ofta bättre isolering än äldre fastigheter. Jacob Sahlqvist på White arkitekter tycker dock att det inte behöver utesluta vattenmantlade kaminer även i moderna lägenheter och villor.

”Ur ett hållbarhetsperspektiv är det självklart jättebra att hjälpa uppvärmningen av huset genom eldstaden.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SPPAnnons

Expertens tips: ”Så undviker du vanliga fallgroparna vid en global expansion”

Ett vanligt verktyg för att lyckas med en global expansion är att sända ut en eller flera anställda från moderbolaget för att arbeta utomlands under en begränsad tid – så kallade expatriater.

Men vilka fallgropar behöver du undvika för att inte riskera att expansionen kostar mer än den smakar?

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet    

Enligt Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP, kan det kännas svårt att få kontroll över alla parametrar kopplade till en utlandsutsändning. Allt ifrån regelverksanpassning och administration, till uppdateringar av pensionspolicyer och tydlig kommunikation med den utsända, ska vara på plats och löpande uppdateras.

– Annars riskerar företaget att hamna i fallgropar som över tid kan leda till oväntade kostnader och onödigt krångel, betonar hon.

Ta fram en pensionsplan för utlandsanställda

En fallgrop som Anna Svedman lyfter är att arbetsgivare helt missar att teckna en pensionsplan för den utlandsutsända. Detta kan exempelvis vara en konsekvens av att arbetsgivaren missat pensionsbetalningar för den utsända där kollektivavtal och andra försäkringslösningar fortsatt ska gälla i Sverige.

– Om så är fallet kan arbetsgivaren bli skyldig till återbetalning för den utsändas utevarande pensionsbetalningar i efterhand. Vid de fall då arbetsgivaren missar att teckna en pensionsplan för den anställda faller automatiskt även sjukförsäkringen bort, vilket kan leda till svåra konsekvenser, varnar Svedman.

Anna Svedman menar att det finns flera enkla steg för att lyckas med pensionspusslet för internationell personal.

– Börja med att identifiera vilka försäkringar som ska vara på plats innan ett utlandsuppdrag inleds. Utifrån regelverk och företagets egen pensionspolicy kan du ta fram en pensionsplan och upprätta ett upplägg för övriga försäkringar såsom sjukvårdsförsäkring och andra riskförmåner, säger hon och fortsätter:

– Det viktigaste att få med i er uppdaterade pensionspolicy för utlandsutsända är kompensation för förlust av hemlandets pension och tydliga ramverk för sjukersättning och övriga riskförmåner.

Pensionskonsult kan hjälpa till

Ett annat steg är att ta hjälp av oberoende pensionskonsulter för att hitta rätt i djungeln av processer och regelverk.

– Med hjälp av oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor rörande internationell personal kan du underlätta administrationsbördan för ditt företag, och undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel.

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet   

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?