ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Brasan hetast i höstmörkret

  • EFFEKTIVT. En vattenmantlad kamin hjälper effektivt till med uppvärmningen av bostaden. Men trots det kan den smälta in med den övriga inredningen, som den här kaminen från tyska Brunner. Foto: Brunner

Att ha en levande eld i hemmet är inte bara en fråga om stämning. Förutom att höja värdet på bostaden är det också ett sätt att sänka elräkningen.

Människan och hennes förfäder har byggt eldstäder i hundratusentals år. Genom historien har den skänkt oss värme, ljus och möjlighet att laga mat. Men när de centrala värmesystemen byggdes i städerna vid slutet av första världskriget minskade behovet av en levande eld i anslutning till hemmet. En symbolisk betydelse i form av gemenskap och andlighet har dock bestått.

”Människan vill ha kvar en samlingsplats där familj och vänner kan umgås. Från vårt arv har vi med oss en fascination för elden, att sitta framför den får oss att börja fundera och tänka”, säger Johan Walther, vd på JP Walther som representerar flera internationella återförsäljare av eldstäder i Sverige.

Eldstäder har därför länge varit en het inredningsdetalj. Mäklarbyrån Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport från augusti visar att många svenskar i dag drömmer om en levande eld i bostaden. Enligt kartläggningen är en röd stuga i skogen med vita knutar och öppen spis ett drömhem för 13 procent, medan 10 procent önskade en sekelskifteslägenhet med stuckatur och kakelugn.

För inredningsarkitekter är önskemål om eldstäder vanligt förekommande både vid nybyggen och renovationer. Och det finns flera anledningar till varför eldstaden är populär.

”Dels förhöjer den livskvalitén när det sprakar och låter, men inte minst höjs också värdet på bostaden”, säger Jacob Sahlqvist, marknadschef på White arkitekter och ordförande för Sveriges Arkitekter.

Det senare bekräftas av en undersökning från 2015 av Fastighetsmäklar-förbundet. Den visade att en eldstad kan höja värdet på en bostad med mellan en och fem procent i de södra delarna av landet, medan ökningen kunde gå ända upp till tio procent i de norra delarna av Sverige.

På senare tid har större och mer bastanta kaminer ökat i intresse på marknaden, som en ny trend inom trenden.

”I många år var det små kaminer som gällde. Nu ser vi hur tyngre eldstäder i råa material som täljsten verkar ta över”, säger Johan Walther.

”Större eldstäder fungerar mer som möbler, som kunden själv designar efter personliga önskemål. De avger en långsammare och mjukare värme som kan upplevas behagligare”, fortsätter han.

Inredningsarkitekten Jacob Sahlqvist är inne på samma linje.

”Det finns fortfarande de som vill ha de där mindre kaminerna i glas. Men i mitt tycke är de tråkiga och ser ut lite som akvarium”, säger han.

Beroende på modell varierar prislappen kraftigt. En eldstad kan kosta allt från 10.000 till 400.000 kronor, inklusive frakt och installation. Men investeringen kan också löna sig i form av billigare elräkningar – så kallade vattenmantlande kaminer klarar nämligen av att tillvarata upp till 70 procent av sin egen energi. Genom att kopplas till hemmets befintliga värmesystem kan den hjälpa till med uppvärmningen av till exempel golv, element och vatten.

”Många fastigheter kostar mellan tre till fem miljoner kronor. Då är ett köp av en bra eldstad en försvinnande liten investering”, säger Johan Walther.

Regler om utsläpp till omgivningen finns i Boverkets byggregler. För kaminer finns krav om maximala utsläpp av koloxid. Men dessa regler gäller inte för öppna spisar eller kakelugnar som främst är avsedda för trivseleldning.

”Branschen tar ett bra ansvar i miljöfrågorna. Dels på grund av beslut på politisk nivå men också eftersom kunderna efterfrågar det i allt större utsträckning”, säger Johan Walther.

Nybyggen har ofta bättre isolering än äldre fastigheter. Jacob Sahlqvist på White arkitekter tycker dock att det inte behöver utesluta vattenmantlade kaminer även i moderna lägenheter och villor.

”Ur ett hållbarhetsperspektiv är det självklart jättebra att hjälpa uppvärmningen av huset genom eldstaden.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer