1515
Annons

Brant fall för kinesiska börsen i år

Kinas ekonomi har varit ett stort orosmoment under det senaste året. Börsåret inleddes med kraftiga ras på de kinesiska börserna. Börshandeln stoppades vid flera tillfällen på grund av börstapp på 5 - 7 procent. Statistik som väckte oro för deflation låg bakom kursfallen.

Bild:AP

Trots att en hel del av tappet, cirka 17 procent, hämtades igen under februari avslutar den kinesiska börsen som en av de största förlorarna 2016. Shanghaibörsens kompositindex stängde 12 procent lägre än jämfört med årets början.

Statliga stimulanser, bland annat i form av infrastrukturinvesteringar, har gjort att den kinesiska ekonomin har gått något bättre än väntat i år. Stigande råvarupriser till följd av en pågående byggboom har också hjälpt till.

Men en rad orosmoln kvarstår. Bland annat finns det en ängslan för att de statliga stimulanserna inte är hållbara och en ovisshet kring vad det kommer innebära för Kinas handel när Donald Trump tillträder som USA:s nästa president.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?