1515
Annons

Branson miljardsatsar på banbrytande AI–teknik för självkörande bilar

Amerikanska mjukvarujätten Microsoft, Richard Bransons Virgin och fondjätten Baillie Gifford investerar totalt 1,8 miljarder kronor i startupen Wayve som utvecklar AI för självkörande bilar. Bolagets tillvägagångssätt skiljer sig radikalt från befintliga lösningar på marknaden. 

Amerikanska mjukvarujätten Microsoft och Sir Richard Bransons Virgin investerar i självkörande bilar.
Amerikanska mjukvarujätten Microsoft och Sir Richard Bransons Virgin investerar i självkörande bilar.Foto:Michel Euler

De flesta lösningar för självkörande fordon som finns på marknaden i dag använder sig dels av en stor mängd hårdvara i form av LiDAR-sensorer, radar och kameror, dels är det en uppsjö kodade regler som avgör hur fordonet agerar i de situationer som hårdvaran registrerar.

Wayve, som grundades 2017
i London, siktar på att applicera avancerad AI på självkörande teknik: AV 2.0, som bolaget väljer att kalla sitt tillvägagångssätt. Enligt medgrundaren och vd:n Alex Kendall så är bolagets vision att bilen ska lära sig själv att köra med hjälp av ett maskininlärningsprogram och ett mindre antal kameror.

”Den kan lära sig att göra saker som är mer komplexa än vad människor kan programmera för hand. Den kan fatta sina egna beslut baserat på vad den ser och kör i mycket komplexa miljöer som vi har i centrala London”, säger han till CNBC.

Bolaget tillkännagav i fjol ett partnerskap med dagligvarukedjorna Ocado och Asda samt leveransbolaget DPD som i dag driver stora flottor i Storbritannien. Wayve har samlat data från deras fordon under en längre tid och planen är att installera bolagets teknik i delar av bolagens flottor.

”Om du bor i London kommer
du att kunna få dina matvaror levererade av en av Ocados eller Asdas skåpbilar som körs med vår autonoma körteknik”, säger Kendall och tillägger att det dock kommer att finnas säkerhetsoperatörer i fordonen.

Wayve har i dag ungefär 120 anställda på sina kontor i London och Mountain View i Kalifornien, och har på sistone rekryterat flera framståendepersoner som till exempel DeepMind-forskaren Chris Burgess, Waymo–ingenjören Dan McCloskey och Tesla-ingenjör Joe Polin.

Bolaget har inte gått ut med någon ny värdering i samband med investeringen från Microsoft, Virgin och Baillie Gifford, men enligt CNBC är det troligt att värderingen ligger någonstans över 1 miljard dollar, motsvarande 9 miljarder kronor. Det skulle innebära att bolaget når så kallad enhörningsstatus. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?