1515

Branschproffs larmar om svenska studier – ”som att försöka vrida en tankbåt”

Det är full fart i svensk biotech, inte minst efter förnyat investerarintresse för sektorn i spåren av pandemin. Nu är det personalförsörjningen som är den trånga sektorn, menar Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio. 

Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio.
Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio.

Branschens syn på framtiden är ljusare nu än av den var före pandemin, eller närmare bestämt i januari 2020. Det visar en undersökning som branschorganisationen Sweden Bio genomförde i december i fjol. Enbart strax under 8 procent av de tillfrågade ansåg att framtidsutsikterna var sämre. 

Undersökningen visar också hur ny vind i seglen fått branschen att skrika efter personal. Inte mindre än två tredjedelar av de tillfrågade bolagen räknar med att rekrytera ny personal under de kommande två åren. 

”Nu ser vi onekligen ljust på framtiden. De små och medelstora bolagen rekryterar som sjutton, de har växtvärk”, säger Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio. 

”Det blir lite kannibalism, folk snurrar runt mellan bolagen. Det behövs nytt inflöde. Om vi inte hjälper bolagen att växa i Sverige, då kommer de att växa någon annanstans.”

Ett annat område som varit en utmaning länge är möjligheterna att bedriva kliniska prövningar i Sverige, prövningar som behövs för att få ett nytt läkemedel godkänt. 

”Hälso- och sjukvårdens incitamentsstruktur är inte gjord för att bedriva kliniska prövningar. Det kommer alltid längst ned i prioriteringslistan. Dessutom är det väldigt personberoende, att någon forskningssköterska brinner för det, vilket i sin tur gör det väldigt känsligt. Vissa regioner är på hugget, men det är som att försöka vrida en tankbåt, insatserna är för små och för sena. Vår bästa chans är att ta rygg på andra nordiska länder.”

Helena Strigård ser med fascination men också med stolthet tillbaka på pandemiåret 2020, som hon beskriver som ”en olycka i motsatt körfält”. 

”Allt bromsade in men när folk fattade att det inte påverkade branschen negativt utan tvärtom såg vi en helt otrolig återhämtning, inte minst vad gäller finansiering. Att vi fick se nya nischade nordiska vc-bolag som Eir Ventures, att DNB satte upp en biotechfond eller att Almi Invest fick ett tillskott på 400 miljoner kronor för investeringar med life science som en prioritering, var fantastiskt.”

Att branschen mognat och nu börjar få produkter på marknaden är lika sensationellt menar Helena Strigård men innebär att nya frågeställningar, som val av marknad och finansieringsform, dyker upp. 

”Här finns inga generella rekommendationer. Det viktigaste är att bolagen gör ett informerat val och i god tid före lansering.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?