ANNONS:
Till Di.se

Branschens bön: Ge oss rut-avdrag – för miljöns skull

  • Foto: TT

Taxibranschen vill införa rut-avdrag på sina tjänster och lockar med färre bilar i storstäderna. Enligt en rapport från Svenska Taxiförbundet skulle förslaget kapa en fjärdedel av privatbilismen.

Om det vore billigare att ta taxi, skulle fler låta bilen stå och kombinera kollektivtrafik och taxiresor. Det menar Svenska Taxiförbundet i en rapport till skatteutskottet, med uppmaningen att införa rut-avdrag på taxitjänster.

”Den totala effekten skulle bli fler taxiresor, men också fler kollektivresor och därmed totalt sett färre bilresor”, skriver Svenska Taxiförbundet i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten, som är beräknad på Stockholms län där uppskattningsvis 900.000 bilresor görs varje dag, skulle personbilstrafiken minska med minst 10 procent om förlaget infördes. Därefter skulle sannolikt effekten öka om fler slopade egen bil till förmån för kollektivtrafik och billigare taxi, skriver branschorganisationen vidare.

För Stockholms innerstad, där i genomsnitt 215.000 privata bilresor görs varje dag, skulle den typen av trafik kunna minskas med upp till 65.000 resor eller med mer än en fjärdedel.

Andra effekter skulle kunna bli sänkta utsläpp av farliga ämnen och partiklar och behov för färre parkeringsplatser.

Utöver det handlar förslaget om rut för taxi om att hämma den svarta marknadens framväxt, menar Svenska Taxiförbundet.

”En skattereform för taxi skulle sannolikt bidra till att göra svarta taxitjänster vita”, skriver organisationen.

Vad taxibranschen skulle tjäna på införandet av ett rut-avdrag framgår inte av rapporten.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies