Annons

Branschen växer med 10 miljarder – men konjunkturoron sätter press

Försäkringsmarknaden fortsätter att växa. Samtidigt får hållbarhetsarbetet i branschen mer plats framöver, enligt nya chefsekonomen på Svensk Försäkring. 

Magnus Vesterlund är ny chefsekonom på Svensk Försäkring.
Magnus Vesterlund är ny chefsekonom på Svensk Försäkring.Foto:Jesper Frisk

Den växande ekonomin fortsätter att skapa ökad efterfrågan på försäkringar. 

Från det tredje kvartalet 2018 till det tredje kvartalet förra året betalades det in drygt 347 miljarder kronor till försäkringsföretagen i form av premier till olika försäkringar. Det är en ökning med knappt tre procent, motsvarande omkring tio miljarder kronor, sedan året innan, enligt Svensk Försäkring.

Trafik- och motorfordonsförsäkringar är det största produktområdet men det är sjuk- och olycksfallsförsäkringar som ökar mest av alla typer av skadeförsäkringar.

Premieinkomsterna till trafik- och motorfordonsförsäkringar utgjorde 36 procent, eller drygt 31 miljarder kronor, av premieinkomsterna till skadeförsäkringsföretag för de fyra från det fjärde kvartalet 2018 till det tredje kvartalet 2019. 

Under samma fyra kvartal, och jämfört med motsvarande period föregående år, ökade premieinkomsterna till sjuk- och olycksfallsförsäkringar hos skadeförsäkringsföretagen med 5 procent. 

Sjuk- och olycksfallsförsäkring är en mindre del av en totala skadeförsäkringsmarknaden, men det är den kategorin som ökar mest. Inom sjuk- och olycksfallsförsäkring ökar exempelvis sjukförsäkring, som ger en ekonomisk ersättning när man inte kan arbeta. 

”Ett skäl till ökningen är att taket för ersättning från det offentliga, sjukpenning och sjukersättning, inte har höjts i takt med löneutvecklingen. Det ökar behovet av kompletterande privat och kollektivavtalad försäkring”, säger Magnus Vesterlund, som sedan augusti i fjol är ny chefsekonom på Svensk Försäkring. 

Omkring 74 procent av premierna, motsvarande drygt 256 miljarder kronor, betalades in till pensions- och livförsäkringar, medan 26 procent, knappt 91 miljarder kronor betalades in till skadeförsäkring. Det är en ökning av premieinbetalningarna till pensions- och livförsäkring med tre procent, eller 6,4 miljarder kronor, från samma period 2018. Premieinkomsterna för skadeförsäkring har ökat med fyra procent, motsvarande 3,2 miljarder kronor. 

”Avsättningarna till liv- och pensionsförsäkringar har ökat stadigt under många år. Ett skäl är att allt fler har inkomster över 7.5 inkomstbasbelopp, där avsättningen är högre eftersom dessa inkomster inte ger rätt till någon allmän pension. Ett annat skäl är tillkomsten av olika varianter av flexpension. I samband med den goda ekonomiska utvecklingen har också antalet sysselsatta ökat kraftigt sett över en längre tidsperiod, vilket spär på avsättningarna”, säger han.  

Försäkringsbolagen betalade sammanlagt ut knappt 256 miljarder kronor i försäkringsersättningar från det tredje kvartalet 2018 till det tredje kvartalet förra året. 77 procent, motsvarande drygt 197 miljarder kronor, betalades ut från pensions- och livförsäkringar, vilket är en ökning med fem procent sedan ett år tidigare. 

Omkring 23 procent, drygt 58 miljarder kronor, betalades ut från olika skadeförsäkringar. Det motsvarar en ökning med sex procent jämfört med året innan. 

Totalavkastningen för försäkringsbolagen föll kraftigt 2018 jämfört med tidigare år på grund av att aktiemarknaden gick ned och den ihållande oron för en nedgång i konjunkturen, tillsammans med tullhot och Brexit. 

”Det fanns en mängd olika osäkerhetsfaktorer men en mildare inbromsning än befarat har gett stöd till aktiemarknaden. Även om vi inte har sett de slutliga avkastningssiffrorna så tyder det vi har sett hittills på att avkastningen under 2019 kommer att vara högre än den genomsnittliga avkastningen de senaste tio åren. På det sättet har det gått bra för de som förvaltar våra pensioner”, säger han. 

”I ett europeiskt perspektiv kan man se att de svenska försäkringsbolagen är i en god finansiell ställning”, tillägger Magnus Vesterlund. 

I den snara framtiden kommer hållbarhet få ännu mer plats inom branschen, siar han. Det är framför allt den yngre gruppen som kommer föra debatten framåt. 

”Branschen har en viktig roll att fylla i och med att vi är stora investerare som kan bidra till en omställning av samhället till en mer hållbar inriktning. Utvecklingen styrs mycket av vad konsumenterna efterfrågar och de val de gör när de exempelvis väljer hur pensionen ska förvaltas”, säger han. 

”Dessutom jobbar branschen skadeförebyggande och med hållbarhet i skaderegleringen. Exempelvis om en sak går sönder kan du få den lagad istället för en helt ny. Det sparar i sin tur på miljön”, tillägger Magnus Vesterlund. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?