Annons

Branschen som ger bäst betalt för nyexade ekonomer

I snitt tjänar en nyexaminerad civilekonom 27.000 kronor enligt siffror från fackförbundet Civilekonomerna. Men det skiljer tusenlappar på ingångslönen mellan olika branscher.

Bild:Colourbox

I snitt får en nyexaminerad ekonom 27.000 kronor i månaden på sitt första jobb enligt färsk statistik från fackförbundet Civilekonomerna.

Allra bäst betalar industrin, där ingångslönen ligger på 30.000 kronor i snitt. Tjänste- och it-företagen är inte långt efter med ingångslöner på strax under 30.000 kronor.

Det kan jämföras med en genomsnittlig lön på 45.000 kronor för yrkesgruppen civilekonomer enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Tre branscher – revision, bank och bemanning – ger däremot under 26.000 kronor i ingångslön. Sämst betalt är det i bemanningsbranschen, där nybakade civilekonomer kan räkna med en ingångslön på 25.000 kronor.

Inom bemanning är det generella löneläget lägre, vilket också ger mindre i plånboken för nyexaminerade ekonomer. Inom revision och bank handlar det snarare om att jobben är populära och att många färdiga ekonomer slåss om att få in en fot.

”Visst påverkar utbud och efterfrågan. Att ingångslönerna inte omfattas av den årliga lönerevisionen spelar förstås också roll”, säger Sören Lundgren, löneexpert på Civilekonomerna, i ett pressmeddelande

https://infogr.am/00ac8dd5-d424-45ec-bec3-1a0690596c53


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?