1515
Annons

Branschen skriker efter arbetskraft: ”Det är ett tufft och hårt jobb”

Säsongsarbetare kan undantas från inreseförbudet till Sverige. Trots det är det svårt att hitta tillräckligt med arbetskraft till jordbruket.

”Om man klarar av det är omöjligt att säga i dagsläget”, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.

Foto:Jack Mikrut

Omkring 8 000 säsongsarbetare behövs inom de gröna näringarna, larmade Lantbrukarnas riksförbund, LRF, om tidigare i vår. Coronakrisen gör det svårt för utländsk arbetskraft att komma till Sverige för att plocka bär eller plantera träd.

I mitten av april kom beskedet att utländska arbetare som behövs i jordbruket inte omfattas av inreseförbudet. Trots det finns problemet kvar.

”En del har löst behovet av arbetskraft och en del har inte gjort det”, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.

Såväl LRF som enskilda företagare arbetar för att få hit tilltänkta säsongsarbetare från andra länder. Men det finns begränsningar.

”I vissa fall har det varit svårt att ta sig in i Sverige, i andra fall har man haft svårt att ta sig ut ur andra länder eller resa genom länder, exempelvis om man ska ta sig från Ukraina och åka via Polen. Vi har också fall där arbetskraft har tillstånd att arbeta i Sverige men inte kan ta sig från bostaden på grund av rådande lockdown. Sedan är det fysiskt svårt att resa när det inte går så mycket flyg och färjor”, säger Palle Borgström.

Även bärföretag drabbas av coronakrisen. Ett av dessa är Ransäters Invest, en råvaruleverantör av skogsbär som arbetar med thailändska bärplockare. Arbetarna får resa in i Sverige, men än är det oklart om de får resa ut ur Thailand.

”Vi vill ha in våra thailändska bärplockare men nu är bollen hos thailändarna”, säger Sylvie Björkman, vd på Ransäter Invest.

På Ransäter Invest är bärplockarna uteslutande från Thailand, om dessa inte får komma blir det svårt. Att ersätta arbetarna med svensk arbetskraft blir en utmaning, tror Sylve Björkman.

”De får ju inte ens folk till jordgubbsodlingar i dag och det är hundra gånger lättare att plocka jordgubbar än att plocka blåbär, lingon och hjortron. Det är ett tufft och hårt jobb.”

Men än finns det hopp. Om två veckor ska det komma ett beslut om thailändarna får resa till Sverige eller inte. Om inte blir det mindre bär i år, menar Sylvie Björkman.

På LRF arbetar man med att hitta arbetskraft i Sverige.

”Det är klart att det finns möjligheter att hitta folk, inte minst då Sverige är på väg in i en ganska stor arbetslöshet. Men tidigare har de här jobben inte varit så intressanta för svensk arbetskraft.”

En anledning kan vara att det rör sig om just säsongsarbete, menar Palle Borgström. En annan att det är krävande arbeten.

”Det är inte en lönefråga för man betalar avtalsenliga löner.”

Det finns svenska ungdomar som säsongsarbetar inom det svenska lantbruket och Palle Borgström märker att intresset blir större. Men det är inte problemfritt för lantbrukarna att byta ut sin personal.

”De här företagen behöver erfaren personal som har varit med tidigare, som kan produktionen. Det är därför man vill ha tillbaka samma säsongsarbetare som tidigare år. Det finns inget företag, oavsett vad man sysslar med, som kan byta ut hela personalstyrkan från en dag till en annan och tro att verksamheten ska fungera.”

Att säsongsjobb inom lantbruket har varit oattraktiva på den svenska marknaden kan komma att förändras, tror Palle Borgström.

”Coronakrisen leder till en diskussion om livsmedelsförsörjning i Sverige och försörjningsfrågans sårbarhet. Jag tror att man kommer att se annorlunda på de här jobben.”

Men än är intresset inte på samma nivå som behovet. Om det löser sig innan det är dags för skörd är svårt att säga, menar Palle Borgström.

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera