Annons

Branschen skriker efter arbetskraft: ”Det är ett tufft och hårt jobb”

Säsongsarbetare kan undantas från inreseförbudet till Sverige. Trots det är det svårt att hitta tillräckligt med arbetskraft till jordbruket.

”Om man klarar av det är omöjligt att säga i dagsläget”, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.

Foto:Jack Mikrut

Omkring 8 000 säsongsarbetare behövs inom de gröna näringarna, larmade Lantbrukarnas riksförbund, LRF, om tidigare i vår. Coronakrisen gör det svårt för utländsk arbetskraft att komma till Sverige för att plocka bär eller plantera träd.

I mitten av april kom beskedet att utländska arbetare som behövs i jordbruket inte omfattas av inreseförbudet. Trots det finns problemet kvar.

”En del har löst behovet av arbetskraft och en del har inte gjort det”, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.

Såväl LRF som enskilda företagare arbetar för att få hit tilltänkta säsongsarbetare från andra länder. Men det finns begränsningar.

”I vissa fall har det varit svårt att ta sig in i Sverige, i andra fall har man haft svårt att ta sig ut ur andra länder eller resa genom länder, exempelvis om man ska ta sig från Ukraina och åka via Polen. Vi har också fall där arbetskraft har tillstånd att arbeta i Sverige men inte kan ta sig från bostaden på grund av rådande lockdown. Sedan är det fysiskt svårt att resa när det inte går så mycket flyg och färjor”, säger Palle Borgström.

Även bärföretag drabbas av coronakrisen. Ett av dessa är Ransäters Invest, en råvaruleverantör av skogsbär som arbetar med thailändska bärplockare. Arbetarna får resa in i Sverige, men än är det oklart om de får resa ut ur Thailand.

”Vi vill ha in våra thailändska bärplockare men nu är bollen hos thailändarna”, säger Sylvie Björkman, vd på Ransäter Invest.

På Ransäter Invest är bärplockarna uteslutande från Thailand, om dessa inte får komma blir det svårt. Att ersätta arbetarna med svensk arbetskraft blir en utmaning, tror Sylve Björkman.

”De får ju inte ens folk till jordgubbsodlingar i dag och det är hundra gånger lättare att plocka jordgubbar än att plocka blåbär, lingon och hjortron. Det är ett tufft och hårt jobb.”

Men än finns det hopp. Om två veckor ska det komma ett beslut om thailändarna får resa till Sverige eller inte. Om inte blir det mindre bär i år, menar Sylvie Björkman.

På LRF arbetar man med att hitta arbetskraft i Sverige.

”Det är klart att det finns möjligheter att hitta folk, inte minst då Sverige är på väg in i en ganska stor arbetslöshet. Men tidigare har de här jobben inte varit så intressanta för svensk arbetskraft.”

En anledning kan vara att det rör sig om just säsongsarbete, menar Palle Borgström. En annan att det är krävande arbeten.

”Det är inte en lönefråga för man betalar avtalsenliga löner.”

Det finns svenska ungdomar som säsongsarbetar inom det svenska lantbruket och Palle Borgström märker att intresset blir större. Men det är inte problemfritt för lantbrukarna att byta ut sin personal.

”De här företagen behöver erfaren personal som har varit med tidigare, som kan produktionen. Det är därför man vill ha tillbaka samma säsongsarbetare som tidigare år. Det finns inget företag, oavsett vad man sysslar med, som kan byta ut hela personalstyrkan från en dag till en annan och tro att verksamheten ska fungera.”

Att säsongsjobb inom lantbruket har varit oattraktiva på den svenska marknaden kan komma att förändras, tror Palle Borgström.

”Coronakrisen leder till en diskussion om livsmedelsförsörjning i Sverige och försörjningsfrågans sårbarhet. Jag tror att man kommer att se annorlunda på de här jobben.”

Men än är intresset inte på samma nivå som behovet. Om det löser sig innan det är dags för skörd är svårt att säga, menar Palle Borgström.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?