Allt fler företagare utsätts för kriminalitet, men färre anmäler de brott som drabbar verksamheten, har Di rapporterat om under det senaste året
Till största delen handlar det om så kallade mängdbrott, som lagerinbrott, dieselstölder, hot och trakasserier mot butiksanställda, byggarbetsplatser som plundras och så vidare.
”Vi möter väldigt många företag som utsätts för många olika typer av brott, men ofta är den gemensamma känslan hos många att man inte vet hur man ska ta kontakt med polisen på en lite mer strategisk nivå”, säger Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef på branschorganisationen Säkerhetsföretagen.
”Man polisanmäler men det händer kanske inte så mycket. Man känner att det inte är någon som tar ansvaret helt och hållet för att man har en strukturerad problematik på ett företag”, fortsätter hon och exemplifierar med olika former av mängdbrott.
En lösning på detta som branschorganisationen Säkerhetsföretagen lanserar är införandet av särskilda företagarpoliser. Dessa företagarpoliser kan fungera som de ordningsvaktsansvariga poliser som finns redan i dag på alla avdelningar, polisregioner och lokalpolisområden. Företagarpoliserna ska samla upp och koordinera arbetet för att stoppa kriminalitet mot näringslivet, och funktionen bör finnas på alla polisregioner, lokalpolisområden och avdelningar inom polismyndigheten.
”Det fungerar väldigt bra med de ordningsvaktsansvariga poliserna. Så när vi i säkerhetsbranschen har en fråga vi behöver lyfta med polisen så har vi alltid en väg in. Och den vägen vet i sin tur inom polismyndigheten vem man ska prata med på andra avdelningar.”
Det behöver inte innebära några stora kostnader att organisera företagarpoliser, menar Li Jansson.
”Man behöver inte göra heltidstjänster hos polisen, men genom att peka ut ansvariga funktioner kan man på ett helt annat sätt skapa den viktiga vägen in för företagen och också skapa förtroende hos företagen.”
Det här behovet blir också allt mer akut, menar hon.
”När vi nu har stora problem med gängkriminalitet och organiserad brottslighet är det oerhört viktigt att man jobbar mer strategiskt från näringslivets sida med polisen för att stoppa infiltrationsförsök och stoppa kriminella som förstör för vanliga företagare.”
En av de viktigaste frågorna i övrigt för säkerhetsbranschen just nu är att försöka hantera de ”osannolikt positiva tillväxtsiffrorna”.
”Det är en väldigt god konjunktur, tyvärr. Det säger ju någonting om brottsutvecklingen”, konstaterar Li Jansson.
Hela 81 procent av säkerhetsföretagen ser ökad efterfrågan på företagens tjänster inom ett halvår, enligt branschorganisationens senaste konjunkturbarometer för det tredje kvartalet. Inte ett enda företag i undersökningen ser att efterfrågan eller antalet anställda skulle minska det kommande halvåret. ”Orsaken är en hög underliggande brottslighet och fortsatta behov av trygghetsskapande åtgärder”, konstateras det i rapporten.
”Det finns såklart också en generell utveckling att man har mer skyddsvärd information som ställer högre säkerhetskrav i näringslivet. Men vi ser att den starka tillväxttrenden absolut drivs av en ökad kriminalitet”, säger Li Jansson.