Annons

Branschen jublar men ministern tonar ned sitt uttalande

Bostadsminister Peter Eriksson vill sänka reavinstskatten vid försäljning av bostäder. Det väcker stora förhoppningar i branschen, men ministern själv tonar ned sina uttalanden. Finansminister Magdalena Andersson är också kallsinnig.

Bostadsminister Peter Eriksson.
Bostadsminister Peter Eriksson.Bild:TT

Bostadsminister Peter Eriksson kallar reavinstskatten för ”det största bekymret på skatteområdet just nu”. Till Dagens Nyheter säger Peter Eriksson att han vill se en ”rejäl minskning” av skatten vid bostadsförsäljningar.

Uttalandet fick många i branschen att göra tummen upp.

”Det här är i grevens tid, vi är tacksamma för att han lyfter den här frågan”, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke och S-märkt debattör.

”Det är en åtgärd som skulle få fart på rörligheten på bostadsmarknaden”, fortsätter han.

Regeringen Reinfeldt slopade 2008 fastighetskatten och ersatte den med kommunal fastighetsavgift. Samtidigt höjde reavinstskatten från 20 till 22 procent. Lennart Weiss på Veidekke kallar reformen för ”ett stort politiskt misstag”.

”Det ska vara billigt att flytta men dyrt att bo. I dag är det tvärtom och då upphör rörligheten”, säger Lennart Weiss.

Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken välkomnar bostadsministerns utspel och tror en skattesänkning ger ökad rörlighet och därmed större utbud av bostäder.

”Bostadsbristen är inte mäklarnas ansvar men de märker den varje dag. En sänkning av skatten skulle ge många positiva effekter”, säger hon.

Stefan Ränk, koncernchef för Einar Matsson som bygger och förvaltar fastigheter, understryker att det inte räcker med att sänka reavinstskatten.

”Det finns ingen quick fix, reavinstskatten är bara en åtgärd. Den berör ju också bara den ägda delen av bostadsmarknaden, inte den hyrda delen”, säger Stefan Ränk.

Bostadsministerns uttalande fick stort genomslag. Peter Eriksson är förvånad och menar att det inte är en nyhet att regeringen tycker att reavinstbeskattningen är problematisk.

Bostadsministern poängterar att hans uttalande ska ses som en viljeyttring.

”Vi har inget förslag från regeringen”, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson underströk på måndagen att det inte är aktuellt att sänka skatten just nu.

"Vi diskuterade ju alla skatter som rör bostaden i samband med bostadssamtalen. Både reavinstskatten och ränteavdragen var ju uppe i de diskussionerna. Men där nådde vi ju inte fram och min bedömning är att det inte ligger i korten att nå någon överenskommelse där", säger Magdalena Andersson till TT.

Samtalen mellan regering och oppositionen om bostadspolitiken havererade i somras och Peter Eriksson tror det blir svårt att skaka liv i dem igen.

”Man ska inte utesluta det, men det verkar inte som moderaterna är så intresserade”, säger bostadsministern.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, var på måndagen skeptisk till bostadsministerns uttalande om sänkt skatt. Från övriga allianspartier var tongångarna något mer positiva.

Det är andra gången på ett år som finansminister Magdalena Andersson får rycka ut och förtydliga regeringens ståndpunkter när bostadsministern uttalat sig. I februari 2016 öppnade dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) i en intervju för att fasa ut ränteavdraget.

Då sa finansminister Magdalena Andersson att det var hans personliga åsikter och inte regeringens.

”Jag har skattefrågorna”, sa Magdalena Andersson då till Dagens industri.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FANUC NordicAnnons

De såg till helheten och investerade i automation

Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.
Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.

2005 var verkstadsföretaget Epiroc Drilling Tools verksamhet hotad.

15 år senare har vindarna vänt – mycket tack vare en lyckad automationssatsning i Sverige.

– Kalkylerna vi gjorde visar att vi gjorde rätt att satsa på hemmaplan, säger Conny Fridlund.  

Läs mer om FANUC Nordic här. 

Epiroc utvecklar och producerar borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning, och har kunder i 150 länder. 50 procent av all produktion sker i Sverige, och bara i Fagersta har företaget de senaste 15 åren gått från en fabrik till fyra fabriker. Under tiden har Epiroc investerat cirka 1,3 miljarder kronor på automation i Fagersta.

– Vi har hela tiden varit noga med att göra noggranna kalkyler om var vår produktion blir lönsammast. I många fall tror många att låglöneländer är lika med låga kostnader, men det stämmer absolut inte, säger Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.

I sina kalkyler har Epiroc identifierat Sverige som den bästa marknaden för sina automationssatsningar, och detta av flera skäl.

– I Sverige går det att automatisera på väldigt hög nivå, vilket är svårt att lyckas med i låglöneländer. I låglöneländer finns det inte tillgång till leverantörer med de kvalitetskrav som vi förväntar oss av ingående utrustning som vi vill investera i. Dessutom har inkommande material större variation, och du vill inte ha för stor variation på material när du ska automatisera. 

– Det finns sällan servicetekniker med rätt kompetensnivåer. Oftast finns det inte heller operatörer med rätt baskunskap som krävs för att hålla igång automationerna. Vi brukar säga att vi helst vill ha en ingenjör som är beredd att skita ner fingrarna. Många tror att det bara är att trycka på knappen när det kommer till automationer, men så är inte fallet.

Kostnaden för automation sjunker

När flera andra konkurrenter valt att flytta produktionen till utlandet har Epiroc gått mot strömmen. Conny Fridlund illustrerar företagets vägval i form av en enkel kalkyl:

– En automation på tio miljoner kronor skrivs av på tio år. Om man då har 500 000 produkter kostar varje produkt två kronor. Det ska jämföras med en lönekostnad. Oavsett om det är ett låglöneland så blir det oerhört svårt att konkurrera med att man sätter in en automation, så länge man har volymer som försvarar en automation.

I takt med att Epiroc automatiserat stora delar av sin produktion har kostnaderna för just den typen av automationer sjunkit kraftigt i Sverige men också i Europa.

– De som inte gör sina kalkyler och verkligen inte ser vad som händer om de slår ut kostnaden på en automation ser inte heller att det oftast inte finns några låglöneländer som kan konkurrera med Sverige. I våra kalkyler har vi noterat att produktionskostnaderna blivit 50 procent lägre i Sverige i jämförelse med om vi hade tillverkat i låglöneländer.

Samarbete med FANUC

För att nå så bra resultat som möjligt i sin automation har Epiroc valt att samarbeta med världens bästa leverantörer.

– FANUC är ett av de bolag som vi identifierat som just en sådan leverantör. Deras system passar bra in i flera av våra automationslösningar. De erbjuder inte bara en bra produkt, utan har även en väl fungerande organisation i Sverige. Det är minst lika viktigt när vi bestämmer vilka vi ska jobba ihop med. 

På vilket sätt?

– För serviceorganisationen är det superviktigt för att kunna hålla hög tillgänglighet i de automationer vi sätter in. Många världsklassleverantörer börjar spara in pengar på detta, och då ser inte vi dem som tilltänkt partner. För förr oss är service och underhåll en nyckelfråga när vi ska välja ut tänkbara samarbetspartners.

Sedan Epiroc gjorde allvar av sina automationssatsningar har lönsamheten kraftigt förbättrats. Kontrasterna är stora i jämförelse med 2005, då verksamheten var hotad. 

– Automationerna har varit avgörande till att vi fortfarande har verksamhet i Sverige och i Fagersta, säger Conny Fridlund.

Läs mer om FANUC Nordic här. 

Fakta FANUC Nordic  

FANUC är en världsledande tillverkare av produkter och robotar för fabriksautomatisering.  De tillverkar allt från CNC-styrsystem till formsprutor, trådgnistar, fräsar och industrirobotar. Det unika med FANUC är att de tillverkar hela bredden – inte bara den individuella roboten. På så sätt säkerställs smidig produktion.

FANUC Nordic bidrar till att effektivisera den tillverkande industrin och göra det möjligt för företag att investera i utökad produktion i exempelvis Sverige och övriga Europa.

FANUC arbetar för att den Svenska industrin ska minska sin miljöpåverkan genom att flytta hem produktionen närmare konsumenterna. Lösningen för att göra detta kostnadseffektivt är fabriksautomation. En framtida svensk industri med en hög grad av automation skapar fler jobb, höjer säkerheten i hela produktionskedjan och skapar en större flexibilitet för både kunder och återförsäljare.

Mer från FANUC Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FANUC Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?