Branschen: I en rättsstat ska politiken hålla sig utanför

Gruvindustrins branschorganisation Svemin stämmer in i Konstitutionsutskottets kritik mot regeringens hantering av gruvprojektet Kallak.

”I en rättsstat ska den här typen av beslut fattas av myndighetsstrukturen och domstolsväsendet – inte av politiska avväganden”, säger Svemins vd Maria Sunér Fleming.

Maria Sunér Fleming, vd för gruvindustrins branschorganisation Svemin.
Maria Sunér Fleming, vd för gruvindustrins branschorganisation Svemin.Foto:Jack Mikrut

Beskedet att KU:s granskning uppdagat allvarliga brister i Näringsdepartement senfärdiga hantering av Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession är i linje med branschorganisationen Svemins bild av läget.

”Vi förstår kritiken och det är inte acceptabelt att man behandlar företag och sökande på det här sättet. Det här är ett tecken på att vi har gruvprocesser i Sverige som inte fungerar särskilt tillfredsställande – det tar för lång tid och utfallen är oförutsägbara”, säger Svemins vd Maria Sunér Fleming.

Tillsammans med Beowulf Minings ansökan att få gå vidare med planer på en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk väntar ytterligare fyra gruv- och prospekteringsbolag på besked i liknande ärenden – samtliga har väntat i flera år. Ansökningar som först skickats till ansvarig myndighet Bergsstaten har skickats vidare i flera instanser för att till slut landa på regeringens bord.

Maria Sunér Fleming efterfrågar ökad tydlighet i en mer rättsäker process och bättre tillämpning av befintlig lagstiftning, då ansvariga myndigheter inte längre vågar fatta beslut i tillståndsfrågorna.

”Det går att göra mycket inom befintlig lagstiftning om vi stramar upp processerna vad gäller exempelvis överklaganderätt och yttranderätt. Det finns i dag en oro hos myndigheter att våga fatta ett beslut och då är det lätt att hissa frågan uppåt till politikens bord”, säger hon.

Regeringspartierna S och MP har vitt skild hållning i frågan om svensk gruvnäring vilket gör ämnet politisk känsligt – men det borde inte påverka tillståndsbesluten, enligt Maria Sunér Fleming.

”I en rättsstat ska den här typen av beslut fattas av myndighetsstrukturen och domstolsväsendet – inte av politiska avväganden”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?