ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Affärsjuridik

Branschen förändras – nischbyråer utmanar jättarna

  • TOG CHANSEN. Advokatbyrån Walthon, med vd:n och partnern Mats Willman, är en av de byråer som har bildats genom utbrytningar från större företag i år. Foto: Jack Mikrut
  • Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Foto: Claes-Göran Flinck
  • Ylva Gnosse, expertkonsult på analys- och konsultbolaget Regi. Foto: JENNIE KUMLIN

Fokus på specialisering och etablering av nya aktörer ökar konkurrensen på den affärsjuridiska marknaden och sätter press på de stora byråerna.

Digitalisering och ny teknik förändrar affärsjuridikbranschen. En ökad specialisering bidrar också till att kartan ritas om.

Den nya marknaden tar sig uttryck både genom etablering av mindre nischbyråer och hos de större aktörerna, berättar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

”Både samhället och lagstiftningen har blivit mer komplex och det ställer större krav på specialisering, medan enklare bulkjuridik i hög grad försvinner från advokatmarknaden. Det är i detta klimat som nischade byråer har möjlighet att verka”, säger hon.

En bakomliggande anledning till specialiseringen kan vara den ökade internationaliseringen av näringslivet, menar Anne Ramberg. Den analysen får medhåll från Gun Alexandersson, arbetsrättsjurist och ombudsman på Jusek.

”Vid fusioner mellan företag från olika länder måste byråerna erbjuda djupare kunskaper i exempelvis arbetsrätt och immaterialrätt. Det kräver också stenkoll på det geopolitiska läget eftersom det kan påverka situationen för de svenska bolagen”, säger Gun Alexandersson.

Men det är inte bara nischbyråer som ser möjligheter på en marknad i förändring. Under de senaste åren har även helt nya aktörer börjat etablera sig och konkurrera med de traditionella advokatbyråerna. Enligt analys- och konsultföretaget Regis branschrapport från 2017 är prisfrågan den största orsaken till klienternas bytesbenägenhet, där nya aktörer är mer flexibla med prismodeller.

”Både legal tech-aktörer och företag som säljer bolagsjuristtjänster riktar in sig på den högt prissatta marknaden som advokatbyråerna länge har dominerat. Eftersom de nya aktörerna generellt har lägre prisbild, samtidigt som klienterna oftast samarbetar med fler byråer, bidrar detta till ökad konkurrens”, säger Ylva Gnosse, expertkonsult på Regi.

Vad som också ritar om kartan är de splittringar som har drabbat flera byråer under året. Exempel på detta är Lindahl, där delägare på Stockholmskontoret har valt att sluta för att bilda två nya byråer efter årsskiftet. Ett annat exempel är MAQS Stockholmskontor där både delägare och biträdande jurister har hoppat av. I maj i år slog också både Fylgias utbrytning Titov & Partners och Novas utbrytning Walthon upp portarna i Stockholm.

”Det fanns en splittring kring värdegrunder och olika uppfattningar om hur Nova skulle styras. Men starten för Walthon har varit riktigt bra, vi är ett sammansvetsat team och har hittills lyckats rekrytera duktiga medarbetare från bland annat MAQS. Så framtiden ser ljus ut”, säger Mats Willman, vd för och partner på Walthon.

Också Ylva Gnosse på Regi ser konflikter om ledarskap som en drivkraft för utbrytningarna.

”Det har varit ovanligt många splittringar under året. Orsakerna kan vara att delägare har olika agendor och mål. En del vill styra i linje med mer kortsiktiga ekonomiska intressen och en annan grupp vill se långsiktighet och investera större summor i verksamheten, som i digitala verktyg och i varumärket generellt”, säger hon.

En annan bakomliggande orsak kan vara den goda konjunkturen, menar Ylva Gnosse.

”I goda tider ser fler advokater möjligheten att lämna tryggheten som större byråer representerar och klara sig väl ekonomiskt ändå genom att bygga upp något nytt. Men även byråerna som går igenom en splittring kan dra fördelar genom att situationen öppnar för att bygga en ny, mer stabil organisation”, säger hon.

Just högkonjunkturen är en faktor som generellt har gagnat den affärsjuridiska sektorn under de senaste åren. Men förväntningarna framöver är inte lika ljusa, berättar Anne Ramberg på Advokatsamfundet.

”Om konjunkturen mattas av leder det till färre affärer, uppdrag och nyanställningar av biträdande jurister”, säger Anne Ramberg.

Samtidigt menar Ylva Gnosse att branschen brukar klara sig bra även när konjunkturen vänder nedåt.

”När det blir sämre tider leder det generellt till fler rekonstruktioner, konsolideringar och tvister, så branschen kommer att ha att göra ändå. Det som blir den verkliga utmaningen för de traditionella byråerna är pressen från de nya och nischade aktörerna”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer