ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Brandskräck stiger i Australien – svenskt storbolag: ”Medarbetare jobbar hemifrån”

Svenska storbolag har hittills klarat sig undan bränderna som härjar i Australien, men åtgärder har vidtagits. Läget väntas nu åter förvärras och skräcken sprider sig bland australiensare.

”Jag har aldrig varit så här rädd”, säger Jayde Brettle, vars hus varit omringat av bränder.

Fyra personer har nu dött som en följd av de bränderna som rasar i framför allt delstaterna New South Wales, i sydöst, med landets största stad Sydney och Queensland, i nordöst.

De något förbättrade väderförhållandena under onsdagen har inte tämjt de över 100 bränderna. 67 skogsbränder rasar i New South Wales och Rob Rogers, operativ chef för delstatens brandmyndighet, varnade på torsdagen för att läget kommer att förvärras.

”Det blir varmare i morgon och till helgen och temperaturerna stiger ytterligare nästa vecka samtidigt som vindarna återvänder. Vi står inför ett utdraget förlopp”, säger han till tv-kanalen Seven.

Alfa Laval Oceania har sitt huvudkontor i Sydney och har evakueringsplaner förberedda för nödlägen.

”Än så länge har inga av våra kontor eller personal varit utsatt för risk, så vi arbetar på som vanligt”, skriver Mikael Dahlgren, controller på Alfa Laval i Australien till Di.

Industrikoncernen har serviceingenjörer ute i fält och håller noggrann kontroll över var de befinner sig, enligt Mikael Dahlgren.

Volvo Group Australia, en del av AB Volvo, har verksamhet i Queensland. Bolagets anläggningar är för närvarande inte påverkade, skriver kommunikationschefen på plats Philippa Stewart.

Sandviks försäljnings- och servicekontor i Australien ligger inte i de mest utsatta områdena, men bolaget följer utvecklingen noga. 

”Vi är inte direkt påverkade av bränderna men medarbetare som har sin bostad nära utsatta områden har fått möjlighet att åka hem om de önskar och i vissa fall jobbar medarbetare hemifrån”, skriver koncernens presschef Martin Blomgren till Di.

Verkstadskollegan Atlas Copco, som precis som Sandvik har många gruvbolag som kunder i Australien, har 250 anställda i landet, inklusive New South Wales och Queensland.

”Vi har i nuläget inga skador och vi är inte heller så nära bränderna. Vår personals säkerhet är högsta prioritet och vi följer utveckling noga”, skriver koncernens presschef Sara Liljedal till Di.

På torsdagen hittades kroppen av ännu ett offer, en 58-årig man, i Willawarrin, New South Wales.

”Det ser ut och låter som apokalypsen”, skrev han i sitt sista Facebookinlägg, enligt The Australian.

Därmed har fyra personer avlidit som följd av bränderna. Över 300 bostäder har förstörts.

Jayde Brettle, som bor utanför Taree, i ett av de mest utsatta områdena i New South Wales, är en av de många australiensare som den senaste tiden levt med bränder inpå knuten. 

”Jag har aldrig varit så här rädd och då har vi ändå haft mer tur än många andra”, säger hon.

På onsdagen hade hon bränder i närheten från i alla riktningar. Flera av hennes bekanta har blivit av med sina hus.

Hon och hennes man har installerat sprinklers på sitt nybyggda hus.

”Vi har också packat vår bil, det finns inte så mycket mer vi kan göra”, säger hon.

Helikoptrar och flygplan sveper med jämna mellanrum över samhället för att släppa sitt rosa brandbekämpningsmedel. Helikoptrar hämtar vatten i dammen på hennes systers tomt. Huset är evakuerat.

Oron är stor i hennes område.

”Det första vi gör på morgonarna är att kontrollera kartorna och varningarna i brandmyndigheternas informationsapp”, säger Jayde Brettle.

”Vi vill bara att det ska regna!”

Pacific Highway, delstatens pulsåder, hålls fortfarande öppen. Men bilister varnas för att rök påverkar sikten längs motorvägen, som i långa stycken går genom tät skog.

Samtidigt misstänker polisen i New South Wales att så många som tolv av bränderna ha tänts av mordbrännare. I Queensland har en 16-åring gripits, anklagad för att ha tänt en brand som förstört 36 byggnader, varav 14 bostäder, enligt The Australian.

I ett land där stor kolexport är en av förklaringarna till västvärldens längsta tillväxtsvit är koldioxidutsläppens inverkan på klimatet omdebatterat. På torsdagen krävde några av landets före detta högsta brandchefer att regeringen förklarade ett nödläge för klimatet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer