1515

Brandkaos i Kalifornien: "Orten brinner ned"

Tre stora bränder rasar i amerikanska Kalifornien. Den så kallade Creekbranden är fortfarande helt utom kontroll.

”Vårt samhälle håller på att brinna ned”, säger Chris Donnelly, brandchef vid Huntington Lake.

Foto:Noah Berger

Creekbranden i centrala Kalifornien, nordöst om Fresno, har hittills slukat 32.000 hektar. I området ligger samhället Huntington Lake, med några hundra bostäder, främst sommarhus.

Chris Donnelly är brandchef för samhällets frivilligbrandkår.

”Branden är väldigt svår. Vi är på östra fronten”, säger han.

Han och hans frivilligbrandmän har bekämpat lågorna under helgen.

”De har kämpat heroiskt, och vi trodde att vi hade klarat det. Men i dag (måndag) har det varit en dålig dag. Vi har mycket spotbränder, och branden är så stor, och det finns inte tillräckligt med resurser tillgängliga”, säger han.

Alla de omkring 650 boende har evakuerats från Huntington Lake och närliggande samhällen, och enligt Donnelly är det svårt att veta om några av husen står kvar. Även frivilligbrandmännen har kallats tillbaka.

TT: Har du varit med om något liknande?
”Nej, och för att ge en bild så bildades det ett moln som steg minst 15.000 meter till stratosfären, där det bildades ett åskväder med många blixtnedslag. Det var helt svart över sjön. Lågorna som folk bekämpade var 18 meter höga. Det gör en ödmjuk”, säger Chris Donnelly.

Branden rasar helt bortom kontroll och fortsätter enligt delstatens brandmyndighet Calfire att växa till följd av blåsigt väder och höga temperaturer. I skogen är många av träd döda till följd av barkborrsangrepp, vilket gör att det finns gott om lättantändligt bränsle.

I San Bernardino, sydost om Los Angeles, rasar en brand som orsakats av en pyroteknisk rökanordning som användes vid ett kalas för att avslöja ett ofött barns kön, enligt brandmyndigheten.

Öster om San Diego i södra Kalifornien brinner det i en nationalpark, där närmare 400 brandmän bekämpar en brand på 4.000 hektar.

På söndagen förklarade delstatens guvernör Gavin Newsom nödläge i Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino och San Diego till följd av bränderna.


Innehåll från KanthalAnnons

Miljösmart elvärme utklassar fossila bränslen

En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.
En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.

För att nå sitt mål om fossilfritt stål måste industrin sluta använda fossila bränslen till sina värmeprocesser. Ett alternativ som har funnits länge och som med den senaste tidens klimatfokus har blivit alltmer efterfrågat är elektrisk värme, som har mycket hög verkningsgrad, ger exakt temperaturkontroll och kan ta bort koldioxidutsläppen helt om det kopplas till förnybar el.

Värmeprocesser står för drygt 60 procent av industrins energibehov och nästan 20 procent av den totala globala energikonsumtionen.

– Elektrisk värme kan hjälpa stålindustrin att minska sina utsläpp samtidigt som man får en väldigt hög verkningsgrad. Använder du dig av förnybar el, som vi har god tillgång till i Sverige, kan du komma ner till noll koldioxidutsläpp. Eluppvärmning tar även bort utsläpp av kväve- och svaveldioxider helt, säger Anders Björklund, vd på Kanthal.

En missuppfattning som har funnits är att elektrisk värme inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer, men det stämmer inte. 

– Elektrifiering ger en väldigt hög verkningsgrad på upp till 95 procent, och med temperaturer upp till 1850 grader. Avancerade kontrollsystem gör dessutom att du kan få en precis temperaturkontroll, plus minus en grad, samtidigt som el ger en säkrare, renare och tystare produktionsmiljö, säger Anders Björklund.

Ett företag som under flera år samarbetat med Kanthal är Ovako, som de senaste åren har elektrifierat 14 av sina värmebehandlingsugnar.

– Den uppskattade koldioxidbesparingen är cirka 1400–2000 ton per år och ugn. Elektrifieringen har också skapat en stabilare produktion som minskat det dagliga underhållet rejält, förklarar Anders Björklund. 

Elektrisk värme är också en av nycklarna till fossilfri framställning av stål genom en så kallad direktreduktionsprocess. Här samarbetar Kanthal med HYBRIT för att utveckla en elektrisk värmelösning för vätgasen som ska ersätta kol och koks i reduktionen av järnmalm.

– Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma stora mängder vätgas upp till 1000 grader. För oss som jobbar med att göra alla värmeprocesser inom ståltillverkning gröna, är det här en av de svåraste pusselbitarna för att stålet ska kunna produceras helt fossilfritt, säger Anders Björklund.

Om Kanthal

Kanthal är världsledande tillverkare av industriella värmningslösningar. Företaget har en stark tradition av forskning och utveckling i nära samarbete med kunder och deras kompetens sträcker sig över en bred flora av applikationer, från dagens teknik till morgondagens lösningar på globala utmaningar.

www.kanthal.com/electrification 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kanthal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?