Hoppa till innehållet

Annons

"Brandgata" ska stoppa viruset i Wales

Mat går bra – men inte kläder. Stormarknader får bara sälja det allra nödvändigaste när Wales inför en 17 dagar lång nedstängning som beskrivs som en brandgata för att bromsa coronavirusets framfart.

Foto: Ben Birchall

En liten gångbro är det enda som skiljer Wales och England åt i Knighton. Den gamla gränsdragningen brukar inte göra sig särskilt påmind i vardagen – men sedan coronapandemin gjort sitt intåg i Storbritannien har den blivit allt mer påtaglig.

Regeringarna i London och den walesiska huvudstaden Cardiff har vid flera tillfällen infört olika regler för att bromsa smittspridningen.

Och när en 17 dagar lång nedstängning träder i kraft i Wales på fredagseftermiddagen kommer Knightons centrum att omfattas av de nya tuffare åtgärderna medan invånarna på andra sidan Temefloden kommer att kunna röra sig mer fritt på grund av att de bor i det engelska länet Shropshire.

”Reglerna är lite av ett minfält”, konstaterar borgmästaren Nick Johns i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Storbritannien är det land i Europa som har drabbats värst av coronaviruset, med över 44.000 döda. Efter sommaren har antalet fall ökat igen i en andra våg.

Skottland, Wales och Nordirland är ansvariga för att vidta egna åtgärder och de har under de senaste veckorna valt en strängare linje än vad den brittiska regeringen har gjort i England. Där har premiärminister Boris Johnson riktat in sig på lokala nedstängningar i områden där virusproblemen är som störst.

”De verkar inte samarbeta. Storbritannien borde vara Storbritannien”, säger tehandlaren Chris Branford i Knighton till Reuters.

I Wales uppmanas nu 3,1 miljoner människor att stanna hemma så mycket det går fram till den 9 november. Verksamheter som klassas som icke-nödvändiga måste stänga och stormarknader får till exempel inte sälja kläder. Alla som kan ska jobba hemifrån och det är bara tillåtet att lämna hemmet för att handla mat, motionera eller hjälpa behövande.

Ekonomer har varnat för att nedstängningen i Wales kan komma att kosta 500 miljoner pund (motsvarande 5,7 miljarder kronor).

Tatueraren Jules Lee oroar sig över att hennes företag i Bangor inte kommer att överleva.

”Det kommer att bli svårt att återhämta sig från den här nedstängningen”, säger hon till BBC .

England har ett system med tre nivåer av restriktioner som tillämpas i särskilt virusdrabbade områden. Vid midnatt anslöt sig 2,8 miljoner människor i Manchesterområdet till Liverpool och Lancashire som redan omfattas av den högsta nivåns regler. Där kommer många barer och restauranger att behöva stänga i fyra veckor och människor får bara träffa personer från det egna hushållet inomhus.

På lördag kommer också South Yorkshire att omfattas av nivå tre-åtgärder.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera