Bränderna i Kalifornien utom kontroll – 250.000 tvingas lämna sina hem

Över 250.000 människor har beordrats att lämna sina hem på grund av bränderna i norra och södra Kalifornien.

Minst nio personer har mist livet i "Camp Fire" i norr som kallas den mest förödande i skogsbranden Kaliforniens historia.

I söder har två personer hittats döda.

De nio döda har hittats i och i närheten av staden Paradise, som ödelagts av den våldsamma branden. Tusentals hus har förstörts och mer än 30 personer saknas fortfarande.

Medier beskriver mardrömsscener när lågorna drog in i samhället så snabbt att folk lämnade sina köande bilar på den enda genomfartsgatan och försökte fly till fots. Fem av offren hittades i eller nära utbrända bilar, tre utanför bostadshus och ett i ett hus.

– Det här var värsta tänkbara scenario, något vi länge fruktat, sade Kory Honea, sheriff i Butte County, på en presskonferens enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Tyvärr kunde inte alla ta sig ut.

Utom kontroll

Branden bröt ut på torsdagen och var på fredagskvällen bara till fem procent under kontroll.

Whitney Vaughan och hennes man hade inte mer tid på sig än att rycka åt sig en väska med kläder och lite bilder innan de tvingades fly sitt hem. Vaughan beskriver för CNN hur de hörde skrik och explosioner i närheten, när hon och mannen gick till bilen för att lämna staden. Men snart satte köer stopp.

De klarade sig genom att ta sig i väg till fots, men Whitney Vaughan berättar hur paniken spred sig.

"Eldsflammorna piskades upp och spreds så snabbt", säger hon till CNN.

"Det fanns ingenstans att ta vägen."

Fler än 6 .00 hem har förstörts i Paradise och över 250 företag. Bränderna i Napa och Sonoma i oktober 2017, som tidigare räknats som de som orsakat mest förödelse i delstatens historia, förstörde 5 636 byggnader, skriver Reuters

80 mil söderut rasar en annan storbrand, kallad Woolsey, vid kändistäta Malibu. När lågorna helt utom kontroll rasade ned för bergssluttningarna och mot bebyggda områden uppmanade myndigheterna alla invånare att evakuera. Branden har fördubblats i storlek, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

Två döda har hittats i en del av Malibu som drabbats av elden, rapporterar AP. Dödsorsaken är dock ännu inte fastställd.

Bara i Ventura county väst om, och i ett område norr om Los Angeles, har 200.000 personer fått order om att lämna sina hem.

Även kändisarna i västra Los Angeles kan tvingas lämna sina hem. Myndigheterna har än så länge bara utlyst en frivillig evakueringsorder. Branden hotar även delar av Thousand Oaks, staden som nyligen skakades av en masskjutning på en bar där tolv personer dog.

Myndigheterna tvingades stänga motorvägen 101, en av de största och viktigaste lederna i delstaten, samt Pacific Coast Highway, som går längs kusten.

På lördagen närmade sig branden Malibus universitet Pepperdine, med 7.700 studenter. Många av dem har valt att ta skydd på campusområdet, skriver Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Qnova SystemsAnnons

Så skapar du ordning bland digitalt signerade avtal

”Med e-signering har företagen endast effektiviserat processen till viss del”, säger Martin Hjelte på QNOVA.
”Med e-signering har företagen endast effektiviserat processen till viss del”, säger Martin Hjelte på QNOVA.

Digital signering har exploderat i popularitet bland svenska företag. Papper, pärmar och säkerhetsrum har spelat ut sin rätt. Men för att verkligen landa i den effektivisering som förväntas gäller det att ha koll på vad som händer med avtal och dokument efter själva signeringen. 

Under coronapandemin har många företag gjort en digital utveckling som förväntades ta år på bara några månader. Hanteringen av avtal är inget undantag. Allt fler företag väljer att lämna föråldrade processer där anställnings-, kund- och leverantörsavtal signeras på papper för att istället sköta detta digitalt. Få har dock koll på vad som händer efter den digitala signeringen.

Detta menar QNOVA som sedan 2003 utvecklat och levererat smarta tjänster som digitaliserar företags avtal, bolagsdokument och arbetsflöden. För att möta utvecklingen med digital signering har företaget tagit fram tjänsten eAvtal där du som företagare kan skapa avtal online och samtidigt få tillgång till en digital signeringslösning genom den tillhörande tjänsten eSignering. 

– Digital signering är väldigt utbrett i dag. Vi ser dock att en del av de företag som hakat på trenden inte har en struktur för hur dokumenten ska hanteras efter signeringen, och då har man ju bara effektiviserat processen till viss del, säger Martin Hjelte, sälj- och marknadsansvarig på QNOVA. 

Ordning och reda bland avtalen

Signerade avtal måste struktureras upp, annars fyller inte den oorganiserade mappservern någon större funktion än den fysiska pärmen på kontoret menar Martin Hjelte.

– Med en tjänst som eAvtal skapas en ökad kontroll över avtalen då de sparas i systemet där alla berörda kan komma åt rätt dokument var man än befinner sig. För en företagsledare ger eAvtal en värdefull överblick. Systemet håller koll på uppsägningstider, omförhandling och andra viktiga datum för att säkerställa att ingenting faller mellan stolarna, säger han och fortsätter: 

– Vi har hjälpt många företag att undvika onödig administration. Tydliga strukturer skapar en kultur av ordning och reda vilket alla företag och ledare efterfrågar.

Smidig implementation 

För att skapa en sömnlös arbetsprocess löser QNOVA integrationer mot andra affärssystem, till exempel Fortnox.

 Tjänsten finns som en standardmodul men kan även anpassas efter varje enskild kund. På så sätt kan branschspecifika avtal hanteras och följas upp i samma system som övriga avtal. Implementationen av eAvtal sker i nära samarbete mellan QNOVA och kunden, där en projektledare säkerställer att alla bitar är på plats innan systemet börjar användas skarpt i verksamheten.

– Med en färdig struktur för hur samtliga användare kommer jobba i systemet blir det en enkel implementering och en tydlighet kring vad som händer med avtal efter de har blivit eSignerade. Det förenklar även arbetet vid revision och ökar värdet på bolaget vid en framtida försäljning. Att komma bort helt från pappershantering innebär också en stor miljöbesparing. Det finns egentligen bara fördelar med att samla hela avtalscykeln i samma system, konstaterar Martin Hjelte.

Vill du skapa ordning och reda bland dina avtal? Få en personlig genomgång av eAvtal här. 

Fakta om QNOVA

QNOVA digitaliserar företagens avtal, bolagsdokument och arbetsflöden för att spara pengar och skapa en mer modern arbetsmiljö. Förutom eAvtal och eSignering har QNOVA även tjänsterna eDokument som samlar kvalitetsdokument i en digital databas, eProcess som skapar digitala arbetsflöden, eFöretag som tillgängliggör bolagsdokument online samt eStyrelse som skapar struktur i det digitala styrelserummet.

Mer från Qnova Systems

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qnova Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?