Annons

Branden på Cementa släckt – påverkar inte produktionen

Branden på Cementas anläggning i Slite har nu släckts. Den ska inte ha påverkat produktionen, uppger kommunikationschefen Emma Sjöberg för Di.

”Det här är en liten del av all den bränslevolym vi har”, säger hon.

Cementas anläggning ligger vid hamnen i Slite på Gotland.
Cementas anläggning ligger vid hamnen i Slite på Gotland.Foto:Karl Melander/TT

Det första larmet om branden vid cementfabriken i Slite på Gotland kom in klockan 01:46 natten mot lördag.

”Släckningsarbete pågick under natten och branden är nu under kontroll”, säger Emma Sjöberg, kommunikationschef på Cementa, till Di vid 11-tiden på lördagsförmiddagen.

Vid halv två-tiden på lördagseftermiddagen rapporterar TT att branden släckts.

”Det är ingen brand längre. Vi är på plats med en station och ett befäl. Vid 14-tiden ska vi ha överlämnade till Cementa”, säger ledningsoperatören vid räddningstjänsten till TT.

Enligt Emma Sjöberg är det ett bränslelager som har brunnit, och skadorna kommer inte att påverka produktionen framöver.

”Det här är en liten del av all den bränslevolym vi har, så nej, det här är ingenting som påverkar produktionen”, säger Emma Sjöberg.

Slitefabriken tillverkar varje dygn cirka 7.000 ton cement, och ett produktionsstopp riskerar att få stora konsekvenser för inte minst byggindustrin. Den risken aktualiserades när Mark- och miljööverdomstolen förra året avvisade Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite, vilket Cementa beskrev som ”krisläge för svensk cementförsörjning”.

Frågan om Cementas kalkstensbrytning har därefter bollats runt i olika instanser, med tillfälliga ingripanden från regeringen som beviljat förlängt tillstånd till den 31 december 202. I våras lämnade bolaget in en ny ansökan som återigen fick kritik av tunga myndigheter. En ny dom från Mark- och miljödomstolen väntas i slutet av 2022.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera