1515
Annons

Branddrabbad rysk ubåt var atomdriven

Tre dagar efter en ubåtsbrand som krävde 14 människors liv bekräftar Rysslands president Vladimir Putin att ubåten var atomdriven.

Ryska myndigheter har anklagats för att försöka dölja omständigheterna kring olyckan som krävde 14 personers liv. Försvarsdepartementet uppger att olyckan inträffat på måndagen, men den offentliggjordes först sent på tisdagen och det var inte förrän på torsdagen som man nämnde att det fanns en kärnreaktor ombord – trots flera frågor från norska myndigheter.

Att ubåten var atomdriven avslöjades då Putin tog upp frågan vid ett möte med Sjojgu och frågade i vilket skick den var. Försvarsministern försäkrade då att kärnreaktorn var oskadliggjord.

”Kärnreaktorn ombord är helt isolerad och obemannad. Alla nödvändiga åtgärder har vidtagits för att skydda reaktorn som fungerar perfekt”, sade Sjojgu enligt Kremls referat av mötet.

Norska strålskyddsmyndigheten har genomfört mätningar av radioaktivitet i det område där ubåten uppges ha brunnit, men har inte upptäckt någon förhöjd strålning.

Branden på ubåten bröt ut i närheten av en militärbas i staden Severomorsk i nordvästra Ryssland. Enligt ryska försvarsdepartementet kvävdes besättningen av giftig rök.


Soldaterna i Azovstal beordras ge upp

De sista soldaterna som befinner sig i stålverket i Mariupol har fått order om att lägga ned sina vapen för att rädda liv, säger Azovregementet enligt flera nyhetsbyråer.

Ödet för de som lämnat Azovstal och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert.

De flesta av soldaterna i Azovstal har lämnat stålverket, där den sista striden om Mariupol har utkämpats. Enligt ryska uppgifter har närmare runt 1.900 soldater gett upp av de runt 2.000 som uppgetts ha befunnit sig där.

Militärledningen har beordrat dem som är kvar att lägga ned vapnen för att ”rädda liv”, säger Azovregementets befälhavare i en video på sociala medier, enligt AFP. 

Internationella rödakorskommittén har samlat in information om hundratals personer som har varit i stålverket Azovstal i Mariupol och registrerat dem som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.

Rättighetsorganisationen Amnesty beskriver också de frihetsberövade som krigsfångar och skriver i ett Twitterinlägg att de inte får utsättas för tortyr eller behandlas illa.

Det finns en internationell oro över att fångarna ska behandlas som krigsförbrytare och ställas inför rätta i Ryssland. Ukraina hoppas å sin sida att de ska kunna vara en del i ett fångutbyte. 

Enligt Ryssland har 1.700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. Storbritanniens försvarsdepartement gör dock samma uppskattning

”Så många som 1.700 ukrainska soldater från Azovstal i Mariupol har sannolikt gett upp. Ett okänt antal ukrainska soldater är fortsatt kvar i fabriken”, skriver departementet i sin uppdatering.

”När Ryssland väl säkrat Mariupol, är det sannolikt att de kommer att flytta sina styrkor för att förstärka insatsen i Donbass”, skriver departementet vidare. 

En del av soldaterna har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.

Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”.

Svjatoslav Palamar, ställföreträdande befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, säger i ett videomeddelande att han och andra fortfarande är på plats i stålverket.

”En insats pågår, jag kommer inte att gå in på dess detaljer”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?