Annons

Brända småsparare i USA riskerar massiva utflöden

Efter urblåsningen på de amerikanska börserna under 2022 kliver många spåsparare nu av tåget.

Mer än motsvarande 1.000 miljarder kronor väntas strömma ut från finansmarknaderna under 2023, spår Goldman Sachs enligt Wall Street Journal.

Foto:Michael Nagle, Stina Stjernkvist/TT

Nedstängningen under pandemiåren 2020 och 2021 gjorde att många amerikanska privatpersoner fick upp ögonen för finansiella investeringar som aktier, optioner och kryptovalutor.

”Det var som en snöbollseffekt, jag blev beroende”, säger småspararen Navroop Sandhu till WSJ.

Efter att många av USA:s privatsparare förlorat stora delar av sina icke-realiserade förmögenheter under 2020 – det sämsta börsåret i USA sedan finanskrisen 2008 – visar data som Wall Street Journal granskat att många nu drar öronen åt sig.

Handelsvolymerna hos amerikanska småsparare i januari var på den lägsta nivån sedan motsvarande månad 2020, citerar tidningen analysfirman Vanda Research.

Enligt Goldman Sachs förväntas amerikanska hushåll dra tillbaka uppskattningsvis motsvarande 1.000 miljarder kronor från marknaderna under 2023.

Finansjätten skriver att de fortfarande som kollektiv är de största ägarna av amerikanska aktier, vilket skulle kunna förklara ett plötsligt uppsving under förra månaden i online-bilhandlaren Carvana och inredningskedjan Bed Bath & Beyond. 

Wall Street Journal har intervjuat flera sparare som förlorat det mesta. 25-åriga Omar Ghias säger att hans innehav som mest var värda motsvarande 15 Mkr, men att det nu har ”dunstat bort”.

I dag arbetar han i en närbutik i Las Vegas för omkring 140 kronor i timmen.

”Jag börjar från noll”, säger Omar Ghias till Wall Street Journal.

New York-börsens index Dow Jones Industrial Average har stigit med 2,3 procent sedan årsskiftet, Nasdaq Composite med hela 14,7 procent.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera