90-talsfenomenet Varan-tv är något oväntat på tapeten igen. David Wiberg, som är en av medlemmarna i gruppen, möter oss i sin ateljé på Södermalm. På hans ritbord står en insamlingsbössa med texten ”stöd Varan-tv”. Bössan ser dock rätt tom ut, vilket inte alls stämmer överens med verkligheten.
Varan-tv:s kickstarter-kampanj har på kort tid dragit in 2,5 miljoner kronor från fansen, ett belopp som ingen i humorgruppen kunde drömma om. Bland annat är kända komiker med och stöttar Varan-tv på kampanjresan.
”Det är Felix Herngrens 30 kronor som ligger där i”, säger David Wiberg och pekar på insamlingsbössan.
Humorserien Varanteatern, eller Varan-tv, sändes på SVT i två omgångar med start år 1997. Gruppen består av sju medlemmar: David Wiberg, Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg och Fredrik Åkerman.
Serien var dels en uppsättning på scen, dels förinspelade sketcher. Den beskrevs som ”en galen peep-show med mer än 400 kg på scen” och hyllades av de flesta.
I dag har gruppen tagit ett stort steg mot en nysatsning. I vilken form som det blir beror helt på hur mycket pengar man får in, vilket man också skriver på Kickstarter.
Flera av medlemmarna var osäkra på om de ens skulle komma över första delmålet på 300.000 kronor. För varje delmålssumma lovade gruppen att unna sig en bra plankstek, men nu är snart alla utlovade plankstekar som finns på listan uppätna. Delmålen räcker helt enkelt inte till.
”Det var chockartat när det kom in så pass mycket pengar”, berättar David Wiberg.
Kampanjen, som pågår i ytterligare två veckor, startades efter att människor kommit fram och berättat hur mycket Varan-tv betytt för dem. I början många män – ”det har varit mycket snubbar” – och på senare tid har det även varit kvinnor som dykt upp och visat stort intresse för serien.
Gruppen kände sig skyldig att försöka sig på en comeback, samtidigt som man hade sett hur andra Kickstarter-kampanjer lyckats dra in stora pengar genom crowdfunding.
”Men det var läskigt och kittlande att fråga våra fans ifall de vill se oss igen”, säger David Wiberg.
Han är väldigt tydligt med att det var viktigt för dem att ha kontroll över budgeten och kunna bestämma längd och format på avsnitten. Att sälja in idén om en ny serie Varan-tv till ett produktionsbolag fanns inte på kartan.
”Det skulle vara väldigt svårt, om inte omöjligt: Vi är sju 45-åriga snubbar som inte gjort någonting på 20 år.”
Även om ett samarbete med någon utomstående just nu inte är aktuellt verkar Varan-tv vara ett hett byte i streamingvärlden.
”Det finns intressen, men vi låter denna månad gå. Vi vill först att pengar ska komma in, inte av girighet utan för att kunna göra längre avsnitt”, berättar David Wiberg.
Filmandet och manusskrivandet är inget som gruppen har kommit till skott med än. De har faktiskt inte skrivit en rad av nytt material ännu.
”Jag har skapat en Varan-låda där det går att lägga sina förslag i, så nu återstår det att se vad resten av gruppen tänker om det.”
Med sin vridna humor gjorde Varan-tv sig ett namn under 1990-talet. Samhällsklimatet nu är ett helt annat och många av Varanteaterns tidigare skämt har nått sitt utgångsdatum.
”Naturligtvis har vi en helt annan syn idag. Samhället har förändrats och det har ju även vi”, säger David Wiberg.
Humorterrängen är fylld av vägbulor och hinder. Som kreatör och komiker berättar David Wiberg att det måste finnas ett sätt att ta sig fram, men att ändå överraska publiken samt lyckas ”sticka någon i sidan på ett kreativt sätt”.
Vad får man skämta om i dag?
”Man kan inte bara slänga ur sig saker och vara kvar i sin humorbubbla”, säger David Wiberg.
Han menar att man måste ha någorlunda koll på omgivningen. Som kreatör måste man ha en uppfattning var skämten kommer landa, inte bara att de funkar hos människor inom den närmaste kretsen.
”Med det sagt kan man i princip skämta om vad som helst, men man måste kunna stå för det man säger.”
Kan ni leva upp till de höga förväntningar som verkar finnas där ute?
”Det är mest inspirerande att ha så höga förväntningar och man blir glad när man märker hur glada folk blir av det här”, säger David Wiberg.
Han utstrålar ingen som helst nervositet ännu utan lutar sig lugnt tillbaka i den blommiga vintagesoffan.
”Men jag har ingen aning ifall vi kommer leva upp till folks förväntningar. Det viktiga är att vi inte tappar bort oss själva.”