ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Brakförlust för May

Parlamentet i Storbritannien säger nej till regeringens utträdelseavtal ur EU. Nu väntar ett ovisst läge där resultatet kan bli allt från nyval till ingen brexit alls.

En misstroendeomröstning om Theresa Mays regering hålls redan på onsdagen.

Premiärminister Theresa May gjorde vad hon kunde för att mana till ett ja.

"Det här är den viktigaste omröstningen som någon av oss någonsin kommer att delta i under våra politiska karriärer", sade May i sitt avslutande inlägg i underhusets debatt.

"I kväll kan vi välja säkerhet före osäkerhet, enighet före splittring. Vi kan välja att uppfylla vårt löfte till det brittiska folket. Som parlamentsledamöter har vi en plikt", sade premiärministern.

Men det räckte inte. Röstsiffrorna blev ändå massiva 432 mot 202, en marginal på över 200 röster.

Utanför parlamentet i London var brexitanhängare och brexitmotståndare eniga i kritiken mot utträdelseavtalet.

"Vi röstade för att lämna 2016 och våra parlamentsledamöter försöker ignorera det. Det är skandalöst", sade Angie Stone, 71, till TT:s utsände.

Hon röstade på EU-fientliga Ukip i förra parlamentsvalet och viftade nu med en skylt med texten "leave now".

Den något yngre Lisa Stocks, 64, tycker lika illa om avtalet – fast av helt andra orsaker.

"Jag tror att det skulle vara extremt dåligt för landet att lämna. Det gör oss inåtvända, finansiellt är det jättedåligt, jag tror att det spär på högerextremism. Det finns så många dåliga sidor med brexit", sade Stocks.

Motståndet mot avtalet har främst gällt den så kallade nödlösningen om Nordirland – på brexitengelska kallad backstop.

Nödlösningen har arbetats fram för att hålla gränsen öppen mellan Nordirland och resten av Irland, även efter brexit, för att undvika att de gamla oroligheterna vaknar till liv igen.

Även om den bara ska tas till om inget annat alternativ kan hittas inom drygt 1,5 år så anser nordirländska unionistpartiet DUP och många andra brexitförespråkare att nödlösningen går för långt och riskerar att låsa fast Nordirland i EU-regler för en obegränsad tidsrymd.

Omröstningsresultatet gör Theresa May historisk. Aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat så stort i en parlamentsomröstning. Det gamla "rekordet" innehades av Labour-premiärministern Ramsay MacDonald vars regering i oktober 1924 förlorade en omröstning med 166 rösters marginal – 364 mot 198 – och därefter avgick.

Om också May nu kommer att avgå återstår att se. Läget är ovisst.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kräver en misstroendeomröstning, som väntas hållas redan på onsdagen.

"Hon har förlorat det här husets och folkets förtroende", sade Corbyn.

Samtidigt väntas Theresa May snabbt bege sig till Bryssel för att höra vad EU tycker och tänker. Senast på måndag måste May berätta för parlamentet vad hon tänker göra nu.

Även om May ihärdigt lovat att Storbritannien ska lämna EU som planerat den 29 mars finns fortfarande en möjlighet att be om förlängd förhandlingstid.

Därtill finns allehanda utvägar – allt från nyval eller en ny folkomröstning om EU-medlemskapet till ett snabbt omförhandlat utträde på annat vis eller rent av ett helt avtalslöst utträde. Det sistnämnda ogillas dock skarpt av en majoritet av parlamentsledamöterna, som inte vill riskera de svåra ekonomiska konsekvenser som i så fall befaras.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies