Bråk vid protester mot restriktionerna – sex poliser skadade

Sex poliser skadades i samband med en manifestation mot coronarestriktionerna i Stockholm på lördagen.

50 personer skickades bort i bussar från demonstrationen.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Demonstration mot coronarestriktioner på Medborgarplatsen på lördagen.Foto:Henrik Montgomery/TT
Demonstranter och polis på Guldbron mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm.
Demonstranter och polis på Guldbron mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm.Foto:Henrik Montgomery/TT

Polisen uppskattar att det var ungefär 600 personer som hade samlats på Medborgarplatsen för att delta i den så kallade ”Tusenmannamarschen för frihet & sanning”.

Stämningen var stundtals hätsk och slagord som ”Frihet, Sverige” och ”Vi har fått nog” skanderades. Men manifestationen saknade tillstånd och polisen beslöt att upplösa den eftersom bara sammankomster med högst åtta personer är tillåtna.

”Vi försökte föra en dialog med arrangören. Men vederbörande var inte intresserad och det försvårade självklart vårt arbete”, säger kommenderingschefen Anna Nilsson till TT.

 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Efter samlingen på torget började folksamlingen marschera norrut men stoppades på bron mot Gamla stan. En del tumult uppstod då demonstranter försökte ta sig igenom polisens avspärrningar. Efter ungefär 30 minuter fick demonstranterna passera vidare i riktning mot Kungsträdgården.

Det var där polisen avlägsnade 50 personer i bussar med stöd av covid-19-lagen.

Efter demonstrationen är en person skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen för icke tillståndsgiven sammankomst, en gripen för blåljussabotage och en gripen för våldsamt upplopp.

Dessutom skadades sex poliser, varav en fick föras till sjukhus för vård.

Är polisen allvarligt skadad?

”Allt jag kan säga är att personen i fråga inte är lindrigt skadad”, säger Anna Nilsson.

Det var många poliser som jobbade med insatsen, bland annat flera till häst.

”Jag kan inte gå in exakt på hur många vi var. Men vi hade den förmåga och antal som vi bedömde att vi behövde”, säger Anna Nilsson.

Hur tänkte ni strategiskt när det här satte i gång?

”Att yttrandefriheten är viktig. Men vi har en begränsning att förhålla oss till, att maxantalet för en sammankomst är åtta personer. Det vi gjorde var att kommunicera och föra en dialog med deltagarna. Vi förklarade den gällande lagstiftningen och att om de inte fick ner antalet till åtta så skulle vi behöva upplösa demonstrationen.”

Det kan ju inte ha varit så lätt att föra en dialog?

”Nej, men vi gjorde vad vi kunde, med de medel vi har, för att föra fram budskapet.”


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?