1515
Annons

Braincool minskar förlusten

Braincool, som utvecklar produkter för medicinsk kylning av hjärnan, hade under det tredje kvartalet 2020 rörelseintäkter om 5,5 miljoner kronor (3,8). Nettoresultatet blev -7,1 miljoner kronor (-12,1).

Foto:Pressbild från braincool

Braincool har under det tredje kvartalet fortsatt utvecklas enligt plan och vi har tagit flera viktiga steg i kommersialiseringen av bolagets produkter. Bolagets omsättning ökar mot föregående år under en turbulent tid”, skriver vd Martin Waleij i rapporten. 

Covid-19-krisen har påverkat Braincool på flera områden. Svårigheter att genomföra utbildningar och försäljningsmöten har påverkat tillväxten, skriver bolaget, och pekar vidare på att förseningar i kontakter med regulatoriska myndigheter i framför allt Asien samt en allmän osäkerhet på finansmarknaden är några av de effekter som påverkat verksamheten.

Den stora händelsen under kvartalet var enligt bolaget presentationen i slutet av september av den nordiska kliniska studien med 182 blodcancerpatienter som behandlats med Cooral System, vid Europas största och mest prestigefyllda cancermöte, ESMO 2020 i Madrid (European Society for Medical Oncology).

”Resultaten från den randomiserade kliniska studien visade att kylning med Cooral System eller is var lika effektiva när det gäller att förebygga uppkomsten av svår OM (oral mukosit) vid behandling av patienter med myelom eller lymfon (benmärgscancer eller lymfkörtelcancer). Vid en närmare analys av de patienter som enbart hade lymfom visade det sig att användning av Cooral System var betydligt effektivare jämfört med is”, skriver Martin Waleij. 

Braincool lyfter fram att positiva faktorer under kvartalet har varit intresset för att temperatur-behandla covid-19 patienter med hög feber, vilket förväntas öka patientunderlaget för temperaturbehandling av patienter med neurologisk feber samt patienter med akut lungsvikt. Bolaget har även erhållit ett ”prestigefullt” EU-bidrag om 3,5 miljoner kronor för vidareutveckling av temperaturreglering för att stödja behandling av covid-19, noterar vd:n vidare. 


Innehåll från RISMAAnnons

Systematisera ESG-arbetet med banbrytande teknologi från RISMA

Det var inte länge sedan som socialt, miljömässigt ansvar och bolagsstyrning sågs som en eftertanke – idag är det närmast en hygienfaktor. Med RISMAs ESG-verktyg får företag därför hjälp med att strukturera processer och policyer för att effektivt hantera och kontrollera alla ESG-initiativ i hela organisationen och även omsätta hållbarhetsstrategin till handling.

ESG – Environmental, Social and Governance – är en tätt sammanflätad del av de flesta framgångsrika företags affärsstrategier. Detta till trots kämpar många moderna bolag med att utforma en systematisk approach för att arbeta med dessa frågor.

– Den digitala mognaden ökar, men marknaden ser hur allt fler trender och normer snabbt övergår till att bli regelverk och direktiv – och många hänger inte med. Att ha rätt systemstöd för att kunna möta den snabba utvecklingen blir därför i princip ett måste. Har man ett ramverk att arbeta inom blir det lättare att rikta sina insatser – något som blev tydligt då FN presenterade sina globala mål – men då ökar också behovet av systemstöd, konstaterar Kasper Holton Hülsen, Chief Market Development Officer hos GRC-specialisten RISMA.

Behöver demokratiseras

Traditionellt har många satt sin lit till en uppsjö av Excelark, men ju högre krav som ställs på dokumentering och regelefterlevnad, desto mer komplext blir ESG-arbetet. Därmed ökar också vikten av att förankra ESG-tänket inom hela organisationen. 

– ESG har blivit en viktig ingrediens i affärsmodellen och behöver finnas i hela kedjan, inklusive leverantörer och partners. Annars kan det bli konsekvenser både för företagets fundamentala SLO – Social License to Operate i lokalsamhället – såväl som i resultaträkningen. Därför behöver man bygga en infrastruktur där ESG delegeras och demokratiseras hos medarbetarna, förklarar Oskar Sinha, Vice President New Markets and Growth Strategy. 

Banbrytande ESG-verktyg

Det är här RISMA kommer in – bolagets banbrytande ESG-verktyg hjälper till att överbrygga gapet mellan det strategiska och operationella för att verksamheter ska kunna fokusera även på varför utan också hur och vad. 

– Det komplexa arbetet med att spåra data och processer tvärs över avdelningar blir snabbt en oöverskådlig arbetsuppgift. Det är samtidigt ineffektivt och enormt tidskrävande. Med stöd av rätt teknologi förenklas detta arbete väsentligt där information centraliseras, ramverken är inbyggda och risker utvärderas och hanteras kontinuerligt, avslutar Oskar och Kasper. 

 

Läs mer om RISMAs ESG-lösningar 

Läs mer om RISMAs GRC-lösningar 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISMA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?