1515
Annons

Brädspelskungar gick med håven – fick in miljoner: ”Nyper oss fortfarande i armen”

När tre killar från Malmö ville finansiera sitt egenutvecklade brädspel var målet att få in 130.000 kronor via gräsrotsfinansiering. Summan landade till slut på nära sex miljoner och nu ska de erövra världen med spelet ”Beast”.

Aron Midhall, Elon Midhall och Assar Pettersson har skapat brädspelet Beast.
Aron Midhall, Elon Midhall och Assar Pettersson har skapat brädspelet Beast.Foto:Lars Jansson

I Elon och Aron Midhalls barndomshem i norra Skåne spenderades ofta kvällarna runt något brädspel på familjens köksbord. Deras far kunde väcka dem mitt i natten för att berätta vem som till slut vunnit en spelomgång efter att bröderna sedan länge gett upp. 

Parallellt med utbildningar och jobb fortsatte spelandet att vara en viktig del av deras liv. Intresset var så stort att de för fyra år sedan började skissa på ett helt eget spel. 

”Vi hade en del idéer. Sedan var det också ett sätt att träffas och umgås på. Vi satt på kvällarna, tänkte ut regler och skapade en spelplan med pennor, saxar och klister. Det var väldigt kreativt och roligt”, berättar Elon Midhall.

Brödernas kusin, Assar Pettersson, som också är en passionerad brädspelare, hängde på i utvecklingen av det nya spelet som fick namnet ”Beast”. Kompisar bjöds över för att testspela och trion noterade nöjt att de snabbt lockades av spelets regler och speciella värld.  

”En viktig del är att spelet bygger på samarbete. En annan grundbult är att det är ett skicklighetsspel och inte handlar om tur”, förklarar Aron Midhall som ritat spelets grafik. Han arbetar annars som gymnasielärare. Assar Pettersson är it-konsult och Elon Midhall är sjuksköterska. 

Foto:Lars Jansson

När de hade fått ett kvitto på att spelet fungerade gjorde de som många andra utvecklare av brädspel, nämligen söker finansiering via Kickstarter. Det är en amerikansk internetplattform som samlar medel till olika projekt med hjälp av gräsrotsfinansiering. 

En beskrivning publiceras på plattformen och de som tycker att spelet verkar roligt kan vara med och finansiera med en mindre summa och får som tack ett eget spel, förutsatt att kampanjen lyckas och att spelet trycks.  

Elon Midhall berättar att spänningen var stor när trion bakom ”Beast” träffades i hans lägenhet i centrala Malmö en onsdag i september och finansieringsrundan skulle dras igång. Målet var att få in 130.000 kronor under den månad som kampanjen skulle pågå. 

”Det beloppet nåddes efter 16 minuter. Jag minns bara att vi hoppade runt här hemma och skrek.”

När kampanjen var slut fanns det 5,8 miljoner kronor på deras konto. Som jämförelse kan nämnas att komikergruppen Varan-tv:s Kickstarterkampanj under förra hösten, den mest framgångsrika svenskspråkiga hittills, drog in 4,3 Mkr. Nära 9.000 personer, från hela världen, hade velat bidra till färdigställandet av ”Beast”. 

”Vi nyper oss fortfarande i armen för att se om vi drömmer”, säger Elon Midhall.

Foto:Lars Jansson

Den kategori av brädspel som ”Beast” tillhör är långt ifrån ”Monopol” och andra ”julklappsspel”. Det handlar om avancerade spel, som bygger på skicklighet och har en diger uppsättning av regler. Brädspelen köps vanligtvis i specialbutiker eller på nätet. Enligt Assar Pettersson växer intresset för den här typen av brädspel snabbt just nu. Han menar att det kan vara en reaktion mot allt datorspelande, där människor vill träffas i verkligheten istället för via skärmar. 

”Men det är långt ifrån bara unga som spelar brädspel numera. Häromdagen träffade jag ett par äldre damer i Malmös största brädspelsbutik och kändes inte det minsta märkligt faktiskt.”

Just ”Beast” finns i nisch av marknaden som kallas för ‘hidden movement’ och går ut på att hitta en spelare som gömmer sig på en karta. I ”Beasts” fall ska man hitta ett odjur som drar runt i en fantasyvärld. De andra spelarna är jägare som måste skydda befolkningen i landskapets byar. Ett tema är motsättningarna mellan människor och en rad olika mytologiska varelser, som är farliga.

Foto:Lars Jansson

”Vi har velat utveckla samspelet mellan natur och människa i spelet och vi har märkt att vissa spelare faktiskt föredrar odjuren eftersom de inte vill låta människan exploatera deras skogar. Det finns något magiskt i naturen som nog är en del i spelets lockelse”, förklarar Aron Midhall. En annan faktor som har varit viktig, enligt trion, är att de lyckats få till en bra grafik på spelkorten och på spelplanen. 

”Det är viktigt i alla brädspel i dag. Spelarna vill verkligen låta sig sugas in i en annan värld.”

Snart ska en första upplaga på 20.000 exemplar av ”Beast” att börja tryckas i Kina. Alla som varit med och finansierat spelet ska få varsitt exemplar. Men det lär inte bli svårt att sälja resten av spelen. Efter framgången på Kickstarter har distributörer från en rad länder hört av sig och vill sälja spelet. Just nu översätts därför ”Beast” till bland annat franska, spanska, kinesiska, ryska och polska. 

”Vi jobbar för högtryck just nu. Med pengarna vi fått in vill vi också utveckla spelet med mer funktioner och häftigare grafik. En dröm på sikt vore att anordna en tävling i ”Beast” med prispengar och allt. Men det får vänta ett tag”, säger Elon Midhall. 

Är det fortfarande roligt att spela Beast?
”Vi har spelat det hundratals gånger. Men vi tycker fortfarande att det är lika skoj”

Foto:Lars Jansson

 


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?