Annons

Bra månad för deppig krogbransch

Restaurangbranschen fortsätter att öka i både omsättning och volymförsäljning, ändå är krögarna själva pessimistiska.

Bild:Colourbox

Det fortsätter att gå bra för svenska krogar. I sommarmånaden juli ökade försäljningsvolymen med 2,5 procent och omsättningen med 5,3 procent jämfört med samma månad föregående år, visar SCB:s restaurangindex. Största uppgången redovisade kaféerna, som ökade försäljningsvolymerna med 11,8 procent. Tiderna är tuffare för hotellrestauranger och vägkrogar, som visade på den svagaste utvecklingen i branschen.

Båda kategorier minskade volymförsäljningen med 1,9 procent.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Tillväxten inom restaurangbranschen fortsätter alltså att öka, även om tillväxttakten har skrivits ned från 3,8 procent till 2,7 procent.

”Branschen har länge haft en tillväxtakt över det normala. Nu har den takten dämpats något, men vi fortsätter ändå att växa. De här siffrorna är mer i linje med det historiska snittet”, säger Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi på branschorganisationen Visita.
Trots positiva siffror har krögarna själva en pessimistisk syn på den kortsiktiga efterfrågan, visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Förväntningarna låg i augusti kvar på samma låga nivå som i juli, däremot tror merparten av företagarna på en ökad efterfrågan på tre månaders sikt.

”Det man kan reagera på är att företagarna är missnöjda med lönsamheten. Höjda kostnader i form av dyrare arbetsgivaravgifter och livsmedel är faktorer som påverkar”, säger Björn Arnek.

Svagare tillväxt för hotellrestauranger och vägkrogar, menar Björn Arnek kan signalera att besöksnäringen bromsat in något.

”Hotellrestauranger är beroende av gästnätter på hotellen, samma sak för trafiknära restauranger som livnär sig mycket på kunder på resande fot”, säger Björn Arnek.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?