1515

Bra månad för deppig krogbransch

Restaurangbranschen fortsätter att öka i både omsättning och volymförsäljning, ändå är krögarna själva pessimistiska.

Bild:Colourbox

Det fortsätter att gå bra för svenska krogar. I sommarmånaden juli ökade försäljningsvolymen med 2,5 procent och omsättningen med 5,3 procent jämfört med samma månad föregående år, visar SCB:s restaurangindex. Största uppgången redovisade kaféerna, som ökade försäljningsvolymerna med 11,8 procent. Tiderna är tuffare för hotellrestauranger och vägkrogar, som visade på den svagaste utvecklingen i branschen.

Båda kategorier minskade volymförsäljningen med 1,9 procent.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Tillväxten inom restaurangbranschen fortsätter alltså att öka, även om tillväxttakten har skrivits ned från 3,8 procent till 2,7 procent.

”Branschen har länge haft en tillväxtakt över det normala. Nu har den takten dämpats något, men vi fortsätter ändå att växa. De här siffrorna är mer i linje med det historiska snittet”, säger Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi på branschorganisationen Visita.
Trots positiva siffror har krögarna själva en pessimistisk syn på den kortsiktiga efterfrågan, visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Förväntningarna låg i augusti kvar på samma låga nivå som i juli, däremot tror merparten av företagarna på en ökad efterfrågan på tre månaders sikt.

”Det man kan reagera på är att företagarna är missnöjda med lönsamheten. Höjda kostnader i form av dyrare arbetsgivaravgifter och livsmedel är faktorer som påverkar”, säger Björn Arnek.

Svagare tillväxt för hotellrestauranger och vägkrogar, menar Björn Arnek kan signalera att besöksnäringen bromsat in något.

”Hotellrestauranger är beroende av gästnätter på hotellen, samma sak för trafiknära restauranger som livnär sig mycket på kunder på resande fot”, säger Björn Arnek.

 


Innehåll från OGOshipAnnons

Här är bolaget som tar e-handelslogistik till nya nivåer

Snabbare leveranstid, lägre kostnader och ett minskat CO2 utsläpp med 96 procent är exempel på effekter av last-mile delivery från lokala aktörer. Med målsättningen att inom några år kunna nå hela världen inom 48 timmar med en lokal leveransmetod satsar det nytänkande logistikbolaget OGOship på fortsatt stark tillväxt. 

Det är ett ambitiöst mål som grundas i att under 10 år ha förankrat en modern och smidig affärsmodell som innebär att både OGOship och deras kunder tillsammans expanderar i Europa, med siktet på den globala marknaden. 

– Vår affärsmodell innebär att vi jobbar tillsammans med lokala aktörer inom logistik och lagerhållning. Det betyder att vår kund enkelt kan skala upp med nya marknader via vårt nätverk utan att själva behöva söka efter logistikcenter, integrationer eller förhandla fram egna avtal. Vår nätverksmodell är den stora orsaken till att det går så snabbt för oss att expandera, säger Kalle Bremer, Head of Operations.

Plug and play-kompatibel lösning

Många gånger är det operativt utmanande att sätta upp processer och rutiner som är anpassade för individuella lager. Styrkan i OGOships modell är att den skapar enkelhet för E-handelsaktörer att skala upp sin verksamhet och kostnadseffektivt nå flertalet marknader inom Europa via multi-warehouse lösningen. Detta ger möjligheten att reducera leverans distansen till slutkunden som utöver kostnadsfördelarna också genererar minskad miljöpåverkan och inte minst en positiv kundupplevelse. Oavsett om man väljer att använda ett eller flera lager så får man via OGOships utvecklade plattform enkelt tillgång till sin aktuella data sett till lagerhållning och orderadministration. 

– Förutom att man får tillgång till våra över 25 färdiga integrationer till de vanligaste plattformarna, vårt nätverk och redan förhandlade lageravtal, så har man som kund hos OGOship även ett gränsöverskridande team som stöd. Tillsammans med oss är det enkelt att gå från att vara en nationell e-handel till att faktiskt öppna upp nya marknader i Europa och framöver globalt, säger Anton Arnesson, Key Account Manager. 

Leder till ökad kundlojalitet

Logistiklösningen innebär en skalbarhet och skapar kontroll på hela det logistiska flödet, oavsett antal lager. Samtidigt bidrar en snabb och mer hållbar leverans till att hjälpa kunderna att stärka sitt varumärke med ökad kundlojalitet. 

– E-handlare har ofta en plattform med stöd för ett enskilt lager, men med vår lösning kan kunden bulk-splitta så att de delar lagret på flera olika platser. Vi ger vår kund goda förutsättningar att ha en hållbar distributionsmodell med en mycket större geografisk täckning och snabbre lokala leveranser till en lägre kostnad. Tillsammans med vår kund tar vi e-handelslogistik till helt nya nivåer, avslutar Kalle Bremer.

Om OGOship

Grundat i Finland 2011

www.OGOship.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OGOship och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?