1515
Annons

Bra fart på Mackmyras försäljning

Whiskybolaget Mackmyra visade en försäljningstillväxt på 18 procent och en minskad förlust under det första kvartalet.
Rörelseresultatet uppgick till -1,3 miljoner kronor första kvartalet (-4,6) och omsättningen var 17,1 miljoner kronor (14,4).

Bild:TT

Tillväxten är driven av utvecklingen på den svenska hemmamarknaden där både fat och flaskor växte tydligt i jämförelse med föregående år, uppger bolaget i kvartalsrapporten.

Resultatförbättringen hänvisar Mackmyra MACK B +1,97% Dagens utveckling dels till försäljningstillväxten i kvartalet samt en något stärkt underliggande bruttomarginal i försäljningen, men även av minskad kostnad avseende underabsorption som en effekt av den sedan slutet av 2016 ökade destilleringstakten.

Förbättringen i bruttomarginalen, till 51 procent (33) under kvartalet, förklaras bland annat av att föregående års första kvartal, till följd av den dåvarande låga produktionstakten, belastades av kostnad för underabsorption motsvarande 2,1 miljoner kronor.

Satellitbilder uppges visa skadade ryska flyg

Ukraina påstår att nio ryska krigsflygplan förstördes i explosioner på den ryska flygbasen Saky på Krim i tisdags.

Ryssland säger att inga flyg skadats, men enligt satellitbilder över området verkar det inte stämma.

Satellitbild på Saki flygbas, från den 11 augusti, efter explosionen den 10 augusti. Minst sju plan har förstörts.
Satellitbild på Saki flygbas, från den 11 augusti, efter explosionen den 10 augusti. Minst sju plan har förstörts.Foto:Planet Labs PBC

Explosionerna kan ha orsakats av en ukrainsk attack, men det är inget som har bekräftat från officiellt håll – varken ryskt eller ukrainskt.

Ryssland menar att de orsakades av en olycka på plats och vill inte ens bekräfta att några plan har skadats. Men satellitbilder över flygbasen uppges visa att minst sju plan har förstörts och troligtvis fler skadats.

Om explosionerna orsakades av en ukrainsk attack så är det den första större sådan mot ett ryskt militärt mål på Krim sedan halvön annekterades av Ryssland 2014.

Flygbasen Saky har använts som bas för flygattacker i Ukraina och fungerar även som den ryska Svartahavsflottans flygfält. En person uppges ha omkommit i tisdagens explosioner och omkring 14 skadats.

Filmklipp på sociala medier visar hur semestrande ryssar hastigt tar sig upp ur sina solstolar på en närliggande strand samtidigt som en enorm rökpelare reser sig mot himlen. Andra klipp visar hur Kertjbron – som Ryssland har byggt för att ansluta den annekterade ukrainska halvön till sitt fastland – fylls med resenärer som tycks vilja ta sig hem.

Krim har enorm symbolisk och strategisk betydelse, både för Ryssland och Ukraina. Kreml har – som ett av nyckelpunkterna för att få ett slut på striderna – krävt att Ukraina ska erkänna halvön som rysk. Samtidigt har Ukraina lovat att driva ryssarna därifrån liksom från alla andra ockuperade områden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera