ANNONS:
Till Di.se
Här kan du läsa allt om Di Gasell 2017

Bra fart på de nordliga Gasellerna

  • Jöran Hägglund, landshövding i Jämtlands län. Foto: Erik Mårtensson/TT

Efter ett svagt Gasellår 2016 studsar Sveriges fyra nordligaste län tillbaka, rejält.

 

I Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten finns det i år totalt 74 Gasellföretag, en ökning från fjolårets 47.

Jämtland är det Gaselltätaste av de fyra nordligaste länen, där finns 10,9 Gasellföretag per 100 000 invånare. Det är något som gläder Jöran Hägglund, landshövding i Jämtland.

”Generellt tycker jag att vi har ett ganska bra företagsklimat. Det finns en entreprenörskultur i Jämtland och som steg för steg börjar få förståelse bland kommunala beslutsfattare och andra.”

Totalt har de 74 Gasellföretagen växt med 1 000 anställda mellan 2013 och 2016.

I Jämtland har ökningen varit störst i förhållande till antal invånare, 187 arbetstillfällen har skapats per 100 000 invånare.

Men kompetensförsörjningen är en utmaning.

”Vi har problem med den långsiktiga kompetensförsörjningen. Det saknas exempelvis ingenjörer och ekonomer men även inom byggsektorn råder det brist”, säger Jöran Hägglund.

De senaste åren har varit bra just för bygg- och entreprenadföretag. I år är 30 procent av Sveriges Gasellföretag verksamma inom bygg och entreprenad, men i de nordligaste delarna är den trenden ännu tydligare.

Totalt är 34 av de 74 nordliga Gasellföretagen verksamma inom bygg och entreprenad. Västernorrlands län sticker ut med 10 av 17 Gasellföretag inom bygg och entreprenad, nästan 60 procent.

Det är inget som förvånar Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Sundsvall på Svenskt Näringsliv.

”SCA satsar 7,8 miljarder och bygger en ny helt ny fabrik samtidigt som den befintliga är i gång. Dessutom byggs det mycket i Sundsvall och stora projekt är på gång i Örnsköldsvik. Det spiller över på alla de här underleverantörerna.”

Västernorrland är också det län som har haft den största ökningen av Gasellföretag i hela Sverige, 17 i år att jämföra med 6 i fjol.

”Det är roligt eftersom de kan anställa fler människor och vi vet att många företag går väldigt bra. Men det finns ytterligare potential om vi lyckas lösa kompetensbristen”, säger Anna Hedensjö Johansson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies