1515
Annons

Bra drag i detaljhandeln – rallyt väntas fortsätta nästa år

Detaljhandeln går för högtryck och summerar snart året med en ökning på 5 procent.

Rallyt väntas fortsätta i branscher som kläder, skor och hemelektronik under nästa år enligt en färsk prognos från HUI.

Foto:SUVAD MRKONJIC/TT

Det är i en ny prognos från branschorganet HUI Research som en ljus bild målas upp för detaljhandeln. 2021 väntas landa på en tillväxt på 5 procent i år, två procentenheter bättre under det pandemiförsvagade fjolåret.

”Under inledningen av hösten har detaljhandeln varit stark, särskilt sällanköpsvaruhandeln. Därför höjer vi detaljhandelsprognosen för tillväxt till 5 procent för 2021”, säger Joakim Wiren, analytiker på Hui Research.

Vad går starkast?

”Hemelektronik sticker ut med hög försäljning under de senaste två åren. Det finns en fortsatt vilja att köpa dessa produkter, så mycket talar för att det finns mer att hämta under 2022, trots att vissa varor har leveransproblem.”

HUI spår att hemelektronik och vitvaror ökar försäljningen med 4 procent under nästa år. Enskilt starkast väntas den skadeskjutna modebranschen gå, med lyft på 10 procent både i år och under nästa år.

”Det ska ses i ljuset av att kläder och skor är den enda branschen som fortfarande ligger under 2019 års försäljningsvärde, man är inte i fatt”, säger Joakim Wiren.

Vad betyder årets julhandel för den totala försäljningen under 2021?

”Julhandeln brukar ge rekord i löpande priser, delvis på grund av befolkningsutveckling och inflation. Om denna jul gör att vi firar mer tillsammans borde det också generera lite ökad konsumtion av sällanköpsvaror.”

Årets julhandel förväntas uppgå till 86,7 miljarder kronor, en ökning med 3 procent från 2020.

Handeln håller dock upp ett varningens finger för att en eventuell snabb smittspridning kan ställa till det.

”I prognosen ligger också att gränshandeln ska vara öppen, den är viktig för dagligvarukonsumtionen under december. Vi får se hur det blir nu om restriktioner återinförs”, säger Joakim Wiren.

 

 


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?