1515
Annons

Bra börsvecka för småbolag

Småbolagsindex har noterats upp i veckan med en uppgång på 1,9 procent, enligt Carnegies Micro Cap Index. För spelutvecklingsbolag har det varit en speciell vecka med stora uppgångar efter starka rapporter för både Paradox och THQ på First North. 

Men även om uppgångarna varit stora för dessa bolag räcker det inte till för att peta ned läkemedelsbolaget Lidds, även listat på First North, på tronen som veckans vinnare. 

Lidds, ett mindre läkemedelsbolag som förädlar behandlingar med redan befintliga läkemedel, har rusat med över 30 procent. Börsvärdet börjar nu närma sig 400 miljoner kronor. 

Uppgången kom efter ett avtal med ett kinesiskt läkemedelsbolag, Jiangsu, för dess läkemedelskandidat Liproca Depot som ska utvecklas i fas 3.

Lidds får 1 miljoner dollar i ersättning i en så kallad upfront-betalning med rätt till ytterligare delbetalningar och royaltys på eventuellt framtida försäljning. 

En ytterligare trigger i samband med detta avtal är att intresse även kan finnas för andra projekt som använder sig av samma teknologi. 

Den teknologi som Liproca Depot använder kallas Nanozolid och är tänkt att användas för framställning av läkemedel med kontrollerad och lokal läkemedelsfrisättning för behandling av cancertumörer. Teknologin gör att effekten kvarstår samtidigt som biverkningar kan undvikas. 

Kraftigt steg även spelutvecklaren Paradox, närmare bestämt med 25 procent. Försäljningen steg 120 procent, under första kvartalet, med nya spel som lanserats och en allt bredare spelportfölj där spel som Stellaris, Cities: Skyline och Surviving Mars ingår. 

Överraskande stark var rörelsemarginalen som uppgick till 53 procent. Under 2017 uppgick rörelsemarginalen till 42 procent. 

Paradox börjar bli rejält välkapitaliserade med en kassa på 374 miljoner kronor. Förutom att fortsätta investera i befintliga och nya spel finns flera potentiella förvärv i pipeline.

"Vi skulle älska att köpa några fler studios eller bolag", sade Fredrik Wester på bolagets rapportpresentation men tillade att Paradox har väldigt höga krav på de objekt som utvärderas.

I fotspåren följd spelutvecklingsbolaget THQ. Aktien har stigit med 22 procent efter sin rapport. Där bjöd THQ på en kraftig omsättningsökning vilket resulterade i ett vinstlyft på över 200 procent. Mycket tack vara förvärv av tyska spelutvecklaren Koch Media med speltitlar som Saints Row, Metro och Dead Island. 

På Aktietorget fick Optimobile fart efter sin starka rapport. Bolaget som erbjuder internetbaserade telefonitjänster har stigit med 28 procent. Bolaget som kom till Aktietorget i början av 2018 har nu fått upp ångan rejält. Omsättningen under det första kvartalet ökade med 116 procent till 417 tusen kronor. 

Bland förlorarna hittades forskningsbolaget Gabather, listat på First North. Aktien tappade 20 procent efter en lite stökig vecka där vd fått lämna sin post. 

Gabather flyttade från Aktietorget till First North i april i år. I slutet av 2017 gjorde bolaget en företrädesemission som tecknades till 80 procent. De likvida medlen är tänkta att finansiera bolagets fas 1-studie med huvudprojektet GT-002. Denna läkemedelskandidat ska användas för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet. 


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?