ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bra år för Tomas Ledin

  • Foto: TT

Det lönar sig att stå på scen. Folkkäre Tomas Ledin ökade intäkterna med nästan 40 procent under fjolåret tack vare sina framträdanden.

Tomas Ledin fyllde 65 år i februari men vägrar pensionera sig. Han har precis släppt ett nytt samlingsalbum och till hösten är det premiär för den nya krogshowen ”Skarpt läge”. Men 65-åringen behöver inte jobba för pengarna, för affärerna fortsätter gå mycket bra.

I fjol ökade intäkterna i hans bolag Acasso Music till 12,8 Mkr, tack vare att Tomas Ledin är en av Sveriges flitigare artister.

”Omsättningen har ökat med 3,6 Mkr jämfört med föregående år. Detta beror främst på att intäkter från scenframträdanden har ökat”, står det i årsredovisningen som nyligen skickades in till Bolagsverket.

Vinsten hänger också med, för 2016 blev resultatet efter finansiella poster hela 11,7 Mkr. Tomas Ledin tyckte också det var läge att plocka ut pengar från bolaget, och tar ut närmare 58 Mkr från Acasso Music i utdelningen.

Trots utdelningen går bolaget ändå in i 2017 med en balanserad vinst på hela 31 Mkr och bolaget har tillgångar på över 150 Mkr.

Vid sidan om sin artistkarriär har Tomas Ledin byggt en liten företagsgrupp där Acasso Music ”bedriver verksamhet inom musikbranschen och fastighetsbranschen” som det står i bolagsbeskrivningen.

Bolaget är moderbolag till Acasso Produktion ansvarar för skivproduktionen och Acasso Fastigheter som ägde den fastighet nära Götgatan på Södermalm i Stockholm som Tomas Ledin sålde tidigare i år. En bostadsrättförening betalade då 80 miljoner kronor för 1.252 kvadratmeter bostäder och 86 kvadratmeter lokaler.

Det är inte första gången Tomas Ledin säljer fastigheter, för fem år sålde ett bolag med artisten som delägare ett bostadsbestånd i Malmö för en kvarts miljard.

Genom Acasso är Tomas Ledin också delägare i Hässelby Slott som han betalade 50 Mkr för 2011 tillsammans med entreprenören Torbjörn Blomqvist.

Han är också delägare i klassiska Hotell Åregranen i den jämtländska skidmetropolen, ”samt en del mindre fastighetsprojekt runt om Sverige”.

Tomas Ledin tillhör de svenska artister som blivit riktigt förmögna på sin musik. Han har gett över 30 album och sålt i närmare tre miljoner skivor sedan debuten med Restless Mind 1972.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies