Bra år för soffliggarna

Det lönade sig att vara soffligare förra året. Statens alternativ steg mer än snittet bland premiepensionsfonderna.
Miljontals svenskar påverkas av hur fonden går. Nu ska Sjunde AP-fonden sprida riskerna mer för att säkra avkastningen.

Avkastningen blev i snitt 12,6 procent förra året för fonderna i premiepensionssystemet. Statligt förvaltade AP7 Såfa, även kallad "Soffliggarfonden" steg 16,4 procent.
Avkastningen blev i snitt 12,6 procent förra året för fonderna i premiepensionssystemet. Statligt förvaltade AP7 Såfa, även kallad "Soffliggarfonden" steg 16,4 procent.Bild:Colourbox och TT

Avkastningen blev i snitt 12,6 procent förra året för fonderna i premiepensionssystemet. Statligt förvaltade AP7 Såfa steg 16,4 procent. De mesta tillgångarna ligger i en globalaktiefond, och den steg nästan 18 procent. Snittet för likvärdiga fonder låg flera procentenheter lägre.

"Vi är givetvis jättenöjda. Det är exceptionella avkastningar vi har haft rätt många år i rad", säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden.

Hur det går för fonderna har stor betydelse för framtiden. En person född på 80-talet kommer att få cirka 15 procent av den totala pensionen från premiepensionen.

3,7 miljoner svenskar har hela eller delar av sin premiepension i AP7 Såfa. Fonden förvaltar drygt 400 miljarder kronor. Det kan jämföras med fonden med näst flest sparare, Swedbank Robur Technology, som förvaltar 22 miljarder kronor år åt 230.000 personer.

På lång sikt siktar Sjunde AP-fonden på en avkastning på 6-8 procent årligen. I flera år nu har den legat runt 20 procent, ett resultat av uppgångarna på världens börser.

"Det är en risk att människor ställer in förväntningarna på att det är där man ska ligga. Det kommer givetvis någon gång en reaktion på det här. Värderingarna börjar bli rätt utmanande på världens börser", säger Richard Gröttheim.

AP7 Såfans avkastning har gynnats av att man har en så kallad hävstång. Det innebär att fonden kan låna pengar för att placera i aktier. Modellen har fått kritik för att vara allt för riskfylld för en statlig pensionsfond, men det håller inte Richard Gröttheim med om. Risken är totalt sett lägre än i en Sverigefond, säger han.

"För oss är hävstången ett medel för att få en risknivå som vi tycker att spararna ska ha på 40-50 års placeringshorisont. När man säger att risken ska tas ner väsentlig, säger man också att pensionen ska minska väsentligt."

Men hävstången har faktiskt tagits ner något. Samtidigt pågår ett arbete för att göra om placeringsstrategin för hela fonden. Den ska placera mer på tillväxtmarknader och i onoterade bolag, och genom det diversifiera portföljen. Omsvängningen påbörjades 2017 och fortsätter under 2018.

"I stället för hävstångsrisken inför vi andra typer av risker. Vi ser att vi med så mycket kapital har råd att göra placeringar i strategier som kostar lite mer men är bra för portföljen. Det hade vi inte när Såfan introducerades."

Vad AP7 dessutom skulle vilja men inte får enligt regelverket är att investera i andra tillgångar än värdepapper, som fastigheter eller råvaror.

"Nu när man ser över hela premiepensionssystemet tycker jag att man borde tillåta oss att göra det", säger Richard Gröttheim.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?