1515
Annons

BP ska tredubbla produktionen vid irakiskt oljefält

BP har tecknat avtal med det irakiska statliga oljeföretaget North Oil Company om att tredubbla produktionen vid Kirkuk-fälten. Det uppger landets oljeminister Jabar al-Luaibi, rapporterar Reuters.

En tredubblad oljeproduktion kommer att motsvara mer än en miljon fat om dagen. BP började prata med Bagdad om Kirkuk-fälten i höstas, inte långt efter att kurdiska styrkor drivits ur regionen efter sin självständighetsförklaring. Den irakiska armén kontrollerar numera Kirkuk. Samtidigt har kurdernas självständighetsförklaring stoppat den traditionella oljeexporten från fälten till Turkiet. Den har gått genom rörledningar men helt upphört för att Turkiet starkt motsatt sig kurdernas självständighetsiver. Den nya planen är nu att transportera med lastbilar till Iran, med risken för fortsatta potentiella attacker från IS. Kirkuk är ett av de största och äldsta oljefälten i Mellanöstern. Reserverna uppskattas till cirka nio miljarder fat, enligt BP.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?