1515
Annons

BP säljer Alaska-verksamhet för 5,6 miljarder dollar

Brittiska oljebolaget BP säljer sin verksamhet i Alaska till privatägda bolaget Hilcorp Energy för 5,6 miljarder dollar. Det skriver Reuters. 

BP har varit verksamt i Alaska i 60 år, men har under de senaste åren successivt minskat sin närvaro. Försäljningen inkluderar bland annat BP:s andel i det mest fruktsamma oljefältet i amerikansk historia, Prudhoe Bay, samt den 1.300 kilometer långa Trans Alaskan Pipeline, noterar Reuters.

Försäljningen ligger i linje med BP:s plan att få ihop 10 miljarder dollar över de kommande två åren genom försäljning för att stärka bolagets balansräkning.

Prudhoe Bay har hittills producerat 13 miljarder fat olja och beräknas kunna producera över 1 miljarder fat i framtiden, skriver Reuters.


FRA startar cybersamarbete med näringslivet

Superhemliga Försvarets radioanstalt, FRA, får en helt ny roll. Från och med den 1 juli är telekomföretag, elbolag, banker och andra välkomna att ta hjälp av myndighetens cyberspecialister.

”Vi vill göra landets mest skyddsvärda verksamheter ännu säkrare”, säger FRA:s kommunikationschef Ola Billger.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

På FRA:s anläggning vid Drottningholm väster om Stockholm sitter ett okänt antal it-experter och övervakar trafiken i de datakablar som leder in i Sverige från omvärlden. Uppgifter om cyberangrepp och informationssäkerhetsfrågor har hittills bara fått kommuniceras med försvaret, säkerhetspolisen, polisen och vissa andra statliga verksamheter.

Men för några veckor sedan beslutade regeringen att FRA ska öppna en kanal även till näringslivet. Regeländringen träder i kraft fredagen den 1 juli.

”Ändringen syftar till att upprätthålla ett starkt säkerhetsskydd för de mest skyddsvärda verksamheterna och i förlängningen höja den nationella förmågan att stå emot antagonistiska cyberangrepp”, heter det i beslutet.

FRA:s nya uppdrag har kommit till på myndighetens eget initiativ.

”Det sker cyberattacker mot svenska intressen hela tiden, det ser vi i vårt arbete med att följa de värsta aktörerna. Därför har vi signalerat till regeringen att vi gärna är med och bidrar till att höja den allmänna säkerhetsnivån”, berättar FRA:s kommunikationschef Ola Billger.

I första skedet väntas FRA uppvakta de skyddsvärda bolag som bedöms vara mest riskutsatta när det gäller till exempel företagsspionage, störningar av infrastruktur och påverkansoperationer. En lista över särskilt prioriterade sektorer har tagits fram.

”Utan att avslöja för mycket handlar det bland annat om elförsörjning, elektroniska kommunikationer och finansiella företag”, fortsätter Ola Billger.

Även andra företag som hanterar känslig information ur sårbarhetssynpunkt är välkomna att vända sig till FRA.

”Man kan kontakta oss via vår webbplats och sen tittar vi på det utifrån vår prioriteringsordning, det handlar om att göra rätt grejer för Sverige. Men det är viktigt att betona att det här inte är något som kan ersätta företagens eget säkerhetsarbete.”

Tidigare i veckan kunde Di avslöja att ett ryskt hackernätverk opererat från bolaget Glesys datahall i Västberga i södra Stockholm. Ola Billger vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att även den här typen av bolag kan komma att omfattas av det nya samarbetet.

”Telekommunikation är en kritisk infrastruktur som behöver ett bättre stöd.”

Ett konkret exempel på vad det nya samarbetet kan innebära är att företag ges möjlighet att använda FRA:s egenhändigt konstruerade system TDV. Förkortningen står för ”teknisk detektering och varning” och tack vare systemet kan även de mest avancerade IT-angreppen avslöjas, vilka normalt inte upptäcks av kommersiella antivirusskydd.

”Vi kan också göra penetrationstester där vi hackar oss in i företagens system för att se hur långt vi kommer och sen ge råd om hur sårbarheterna kan åtgärdas”, berättar Ola Billger.

Sverige står inför ett riksdagsval samtidigt som vi är på väg in i en militärallians. Kan det innebära en ökad risk för cyberangrepp?

”Ja, absolut. Men även normalbilden är tillräckligt allvarligt och vi måste bli bättre generellt på att skydda oss. På många håll tar man säkerhet på ett extremt allvar, men det gör man inte på alla ställen. Cybersäkerhet måste vara en central uppgift för varje ledningsgrupp, det får inte vara något man lägger ut på en särskild IT-ansvarig.”

Flera näringslivsföreträdare som Di pratat med ser positivt på möjligheterna att samarbeta med FRA. En av dem är Tony Kylberg, koncernsäkerhetschef inom SEB:

”Det här är ett oerhört viktigt steg på väg mot ett säkrare Sverige. Alla parter har mycket att tjäna: företagen, landet och invånarna. Jag hoppas också att vi kan hjälpa myndigheterna att lägga hela pusslet, vilket i förlängningen hjälper oss själva.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?