Annons

BP och Shell storsatsar på Nordsjön

Nordsjön lockar fortfarande oljejättar som BP och Royal Dutch Shell att satsa stort. I år räknar de med ett tiotal nya provborrningar i området.

Satsningarna görs efter det att rörelsekostnaderna för oljeproduktion i Nordsjön halverats sedan 2014 till omkring 15 dollar per fat, enligt BP-chefen Bob Dudley.

"I år kommer vi göra sex provborrningar i den brittiska Nordsjön. Det är fler än på årtionden", säger han till Reuters.

Shell räknar för sin del med 3-5 provborrningar i Nordsjön i år och siktar på att hålla kvar produktionsvolymen i Nordsjön på 150.000 fat oljeekvivalenter fram till 2030.

BP-chefen Bob Dudleys mål är att fördubbla produktionen till 200.000 fat per dag till 2020.

Suget efter nordsjöolja finns även hos den franska konkurrenten Total, som köpte danska Maersk Oil i augusti och därmed blev nummer två i Nordsjön efter norska Statoil.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?