Annons

Boverket: Prognosen för byggande 2018 för hög

Boverkets prognos för bostadsbyggandet 2018 är för hög, med de indikationer som finns om en inbromsning av byggandet. Men det återstår att se vad som händer när bostadsmarknaden väl stabiliseras. I slutet av 2017 har dock bostadsbyggandet hållits uppe förvånansvärt väl med tanke på turbulensen på bostadsmarknaden. 

Bild:Jonas Ekströmer/TT

Det sade Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker vid Boverket, till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

"Det kommer inte att bli som vi räknade med i vår senaste prognos. Indikativt ser vi på kort sikt en inbromsning, men det återstår att se vad som händer när marknaden stabiliseras", sade han.

I sin senaste prognos, i november, räknade Boverket med att det skulle påbörjas 76.000 bostäder 2017 och 73.500 under 2018 (inklusive ombyggnad). Nästa prognos kommer i början av april.

Under 2017 påbörjades det totalt 67.750 bostäder i Sverige, inklusive ombyggnad.

Hans-Åke Palmgren sade vid en pressträff att uppgången i bostadsbyggandet planade ut under det tredje kvartalet 2017, enligt SCB:s statistik, och att byggloven för flerbostadshus minskade under det fjärde kvartalet.

"Vi hade en kraftig ökning av bostadsbyggandet efter 2012, men vi såg ett trendbrott under det tredje kvartalet i fjol då bostadsbyggandet planade ut", sade han och tillade att det förvånande nog framför allt är byggandet av hyresrätter som bromsat in. Byggandet av bostadsrätter har fortsatt att öka.

Han sade att nedgången i byggandet av hyresrätter kan förklaras med ett möjligt överutbud av hyresrätter i vissa kommuner, exempelvis Örebro. 

Under det andra halvåret 2017 påbörjades det totalt sett i stort sett lika många bostäder som under motsvarande period 2016.

"Det är ändå förvånansvärt höga tal. Vi har ju haft en turbulens på bostadsmarknaden och fått signaler om att det skett en inbromsning av byggandet på allt fler håll. Trots turbulensen ser vi dock inte i statistiken att man dragit väldigt mycket i handbromsen", sade Hans-Åke Palmgren.

Han noterade att bostadsbyggandet sjunkit i årstakt i större kommuner utanför storstadsregionerna, där det också skett en stor ökning av byggandet tidigare. 

"Det handlar om bland annat Örebro, Linköping, Växjö och Helsingborg", sade Hans-Åke Palmgren som noterade att Uppsala, där bostadsbyggandet ökat kraftigt, dock hade i stort sett ett lika högt bostadsbyggande under 2017 som 2016. 

I Storstockholm är utvecklingen ganska stabil, med en utplaning av årstakten i bostadsbyggandet under senare delen av 2017.

Hans-Åke Palmgren noterade att byggloven för flerbostadshus minskade under det fjärde kvartalet, jämfört med ett år tidigare.

"Vi ser en minskning på 30 procent jämfört med ett år tidigare. Man ska dock inte överdriva siffrorna, det kan handla om att man avvaktar lite med byggloven", sade han.  

Han konstaterade att det varit turbulent på bostadsmarknaden under hösten, med ett ökat utbud av framför allt bostadsrätter och sjunkande bostadspriser. Han påpekade dock att denna turbulens skett under en period med en allmänt god samhällsekonomisk utveckling och att antalet bostadsaffärer faktiskt ökat jämfört med ett år tidigare, vilket tyder på att köpare och säljare kan mötas. Han menade att turbulensen snart bör kunna lugna ned sig.  

"Vi ser att en förutsättning för att upprätthålla ett högt byggande är att både kommuner och bostadsbyggare inriktar sig på hushåll med mer normala inkomster och kanske differentierar byggandet mer än man har gjort", sade Hans-Åke Palmgren.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?