ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Boverket: Det byggs för många bostäder

  • Foto: TT

Boverket justerar ner sin prognos för bostadsbyggande. Myndigheten menar att det nu behöver byggas 600.000 bostäder fram till 2025, rapporterar Sveriges Radio.

I tisdags varnade Sveriges kommuner och landsting för att Sverige bygger för mycket, på fel platser och att många hus riskerar att rivas om några år.

Under torsdagen stärkte Boverket SKL:s uttalande, och menat att ett minskat bostadsbehov främst beror på en avtagande befolkningstillväxt, i och med ett minskat antal asylsökande.

Ytterligare en anledning till ändrade framtidsutsikterna är de 710.000 bostäder som tidigare antogs behövas redan har byggts. Nu beräknas bara 600.000 byggas fram till 2025.

"Det är en rejäl utmaning. Men det var många som sa för inte så länge sedan att det inte gick att bygga mer än 40.000 bostäder per år. Nu byggde vi 46.000 bostäder förra året så det är tydligen möjligt att bygga en hel del", säger Boverkets analytiker Bengt J Eriksson till Sveriges Radio.

Göran Cars, professor vid KTH, pekar på att fler faktorer än antalet bostäder påverkar bostadsbristen.

"Om vi får en ökad rörlighet på bostadsmarknaden kommer vi inte att behöva 700.000 bostäder, utan då är 600.000 eller ännu lägre volym under den här perioden mer rimligt", säger Göran Cars till Sveriges Radio.

Tyck till