1515

Bouteflika drar sig ur det algeriska valet

Abdelaziz Bouteflika drar sig ur det algeriska valet, uppger presidentens stab. En ommöblering av regeringen kommer också att ske inom kort.

Samtidigt avgår den algeriska premiärministern Ahamad Ouyahia, rapporterar Ennhar TV.

Algeriet har skakats av landsomfattande protester en längre tid. Den hårt kritiserade Bouteflika återvände till Algeriet i söndags efter att ha vårdats i Schweiz sedan februari.

Tiotusentals människor över hela Algeriet har demonstrerat för att visa sitt missnöje mot Bouteflika och hans regim. Protesterna har pågått sedan den sjuklige 82-årige presidenten förra månaden aviserade att han – i strid mot författningen – kandiderar för en ny mandatperiod i valet som skulle ha hållits den 18 april.

Men nu meddelar presidentens stab alltså att Bouteflika drar tillbaka kandidaturen och att valet skjuts på framtiden. Ommöbleringen av regeringen kommer ske inom kort, enligt presidentens stab.

Flera av landets advokater har anslut sig till protesterna, som delvis drivits av studenter. På måndagen påbörjade advokater en 48-timmarsstrejk för att förhindra Bouteflikas kandidatur i presidentvalet. Fler än 1.000 domare meddelade samma dag att de inte ställer upp för att övervaka valet om president Bouteflika, som styrt landet i 20 år, skulle hålla fast vid sin avsikt att ställa upp för omval.

Även parlamentsledamöter från Bouteflikas eget parti har anslutit sig till protesterna, och från militärens håll har det kommit indikationer på att den inte avser att ingripa mot folkmassorna.

Oppositionen har hävdat att Bouteflika, som knappt har visat sig offentligt sedan han drabbades av en stroke 2013, inte har förmåga att styra landet, utan i stället har använts som nickedocka av makteliten som vill behålla sina positioner.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?